- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
сряда, 7 декември 2022 г.
9.1 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Владислав Горанов: Ще се плащат пенсии от Плана за възстановяване

Избрано

Според бившия финансов министър Владислав Горанов сегашните управляващи от Четворната коалиция щели да плащат пенсии с парите от Плана за възстановяване. Последното не само е скандално, но и със сигурност може да доведе до сакнции от страна на Европа.

„През 2022 г. се очаква да постъпят малко над 1 млрд. лева по Плана за възстановяване от ЕС. Това да послужи като източник за балансиране на бюджета, в който с милиард и половина увеличават пенсиите. Тоест ние нямаме устойчиво финансиране на този нов допълнителен финансов разход, друг е въпросът, че начинът, по който се променят пенсиите, нарушава изцяло основния принцип за размера на осигурителния принос и размера на пенсията“, каза Горанов.

Според Горанов много голямата инфлация в еврозоната е с генезис години назад, но българската инфлация е една от най-големите в ЕС и опитът да се гаси инфлацията с наливане на пари, които ги няма, ще доведе до голям дефицит и дълг.

Засега икономиката не е на спад, но разликата между прогнозите преди и сега са доста различни. Най-големият проблем остава инфлацията и мантрата, че тя е привнесена отвън, била само частично вярна.

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини