- Реклама -

- Реклама -

петък, 27 януари 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Водещ руски учен загина при падане от високо

Един от най-изтъкнатите руски учени в областта на авиацията е загинал при инцидент, съобщи държавната информационна агенция ТАСС, като се позова на пресслужбата на Московския авиационен институт (МАИ). 

Според официалната версия бившият ректор на МАИ Анатолий Герашченко се е спънал по стълби и е паднал от голяма височина.

„На 21 септември 2022 г. в резултат на инцидент загина Анатолий Николаевич Герашченко, доктор на техническите науки, професор, съветник на ректора на Московския авиационен институт. В момента се сформира комисия за разследване, в която ще участват представители на министерството на образованието и науката, държавната инспекция по труда в Москва и МАИ“, се казва в съобщението. –

72-годишният Герашченко бе ректор на Московския авиационен институт в периода 2007-2015 г. Той е има много разработки в областта на автоматизираните задвижвания и изпълнителни механизми на въздухоплавателни средства, автор на повече от 100 научни труда и статии в областта на задвижващите системи.

По-рано тази година – през лятото, бяха арестувани по обвинение в държавна измяна трима руски учени от оръжейната програма на страната и по-специално свръхзвуковите полети. Това са д-р Александър Шиплюк (директор на Института по теоретична и приложна механика към Сибирския клон на Руската академия на науките), Анатолий Маслов (главен изследовател на същия институт) и Дмитрий Колкер (изследовател в Института по лазерна физика на Сибирския клон на Руската академия на науките).

Смъртта на Анатолий Герашченко може да бъде причислена като част от поредицата странни фатални инциденти с изтъкнати бизнесмени и държавни служители.

- Реклама -

Последни новини