- Реклама -

- Реклама -

събота, 28 януари 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Водосвет на бойните знамена за Богоявление в София

Водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия ще бъде отслужен тази година на Богоявление.

В церемонията пред Паметника на незнайния войн ще участва държавният глава Румен Радев.

Богоявленският водосвет ще бъде отслужен от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний в съслужение със свещеници от Българската православна църква.

В ритуала тази година са включени знамената-светини, сред които на Тринадесети пехотен Рилски полк, Петнадесети пехотен Ломски полк, бойните знамена на гвардейската част, Военната академия в София и на военни формирования.

Традицията датира от 917 година, когато е извършен от войските на Симеон преди сражението и битката при Ахелой. След известни прекъсвания, е възстановен, за се покаже единението на армията, църква и държавата.

На ритуала в София ще бъде президентът Румен Радев, министърът на отбраната Димитър Стоянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, висши военни, депутати, съобщи БНР.

Граждани ще имат достъп до събитието в столицата след 09.45 ч. през три пункта за проверка – при улиците „Шипка“ и „Париж“, при ул. „Раковска“ и ул. „Оборище“ и при южната страна на храм-паметника „Свети Александър Невски“.

Снимка: БГНЕС

- Реклама -

Последни новини