- Реклама -

- Реклама -

18.6 C
София
петък, 29 септември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Военен експерт: НАТО ще започне война в Сърбия, заради провала в Украйна

„Възможно е САЩ да започнат война на Балканите, за да дестабилизират Европа“, докладват от вестник „Global Times“.

„След като Руско-украинският конфликт не донесе желаните ползи за САЩ, Вашингтон трябва да създаде нов военен конфликт в Европа“, заяви Сонг Жонгпинг, китайски военен експерт.

Според него САЩ се надява да унищожи европейската икономика и да увеличи зависимостта на ЕС от Америка. Същевременно експертът добавя, че суверенитетът и националната сигурност на Сърбия не са сред приоритетите на НАТО.

„След като руско-украинският конфликт отне много енергия и ресурси на САЩ, най-вероятно те ще се опитат да засилят напрежението между Косово и Сърбия, като възможност, от която могат да добият много ползи“, добави експертът.

НАТО, от една страна, се опитва да намали напрежението, а от друга – увеличава военното си присъствие в региона. Изглежда сякаш НАТО печели време да въоръжи Косово. Ясно е от бъдещите войни, в които САЩ много добре играят ролята на усмирител, докато помагат на едната страна, печелят време за тези, които подкрепят, чрез съдействие за прекратяване на огъня. Обещанията на НАТО и други западни страни, за защитата на сърбите в Косово, са неизпълними.

Сблъсък между етнически сърби и Силите за сигурност на Косово, оглавявани от НАТО.

Основната цел на Белия дом е Европа и Русия да претърпят загуби, които биха позволили на Вашингтон да запази хегемонията си, заключи експертът.

Кога започва разпадът на сръбско-косовските отношения?

През 1989 година Слободан Милошевич отнема автономния статут на Косово. Речта му на Косово поле през юни същата година се смята за началото на разпада на Югославия. Две години преди началото на военния конфликт в страната правителството на албанското мнозинство в Косово е свалено, административните служители от албански произход са уволнени, а в училищата вече се преподава само на сръбски.

Албанското мнозинство дълго време се съпротивлява мирно. Изгонените албански власти обявяват своя република през 1992 – Република Косово. Държавата в държавата е оглавена от писателя и пацифист Ибрахим Ругова.

През 1997 Армията за освобождение на Косово започва да атакува полицейски управления. Международната общност се опитва да стабилизира ситуацията, изпращайки в страната мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Сръбските сили обаче продължават саморазправата си с цивилни.

Бежанци от войната в Косово през 1999 г.

През юни 1999 Милошевич най-сетне оттегля войските си. НАТО изпраща в страната т.нар. Сили за сигурност на Косово (КФОР), които да подсигуряват мира в страната.

През 2008 Косово обявява независмост, след като опитът за посредничество от страна на пратеника на ООН и бивш финландски президент Марти Ахтисаари се проваля. Така е приета концепцията, за която Ахтисаари е удостоен с Нобелова награда за мир през 2008 г., според която Косово е мултиетническа държава, а фиксиран брой места в косовския парламент са запазени за сръбското и други етнически малцинства.

До днес 117 държави са признали независимостта на Косово. Сърбия, Русия, Китай, Гърция, Румъния, Словакия, Испания и Кипър не признават независимостта на най-младата държава в Европа.

Защо Косово е толкова скъпа за сърбите?

Битката при Косово поле (1389 г.) е част от съпротивата на християнските народи, населяващи Балканския полуостров, срещу експанзията на османците. В това кръвопролитно сражение с неясен победител, сръбската армия губи предводителя си княз Лазар и претърпява значителни загуби в жива сила. На османската войска също са нанесени тежки поражения и самият емир Мурад I (1362-1389) намира смъртта си и бива наследен от сина си Баязид I Йълдъръм (Светкавицата).

Източници: dw.com, bulgarianhistory.org, pravda.rs

- Реклама -

Последни новини