13.9 C
София
понеделник, 20 май 2024 г.
Категории:

Военният кореспондент на ТАСС: Армията на Русия е голяма профанация и лъжа

Все повече журналисти напускат държавните руски медии в знак на протест. Един от тях е Глеб Ирисов, военен кореспондент на информационната агенция ТАСС и бивш офицер от руската армия.

След началото на войната в Украйна той заявява, че „не иска да има нищо общо не само с държавната структура, с държавните медии, но и с нашата държава като цяло“, и подчертава, че не е изненадан от провала на руските войски в Украйна. Интервю на Егор Максимов от currenttime.tv – телевизия на руски език на „Свободна Европа“.

„На 24 февруари аз вече знаех, че не искам да имам нищо общо с държавната структура, не само с държавните медии, но и с държавата ни като цяло. През последните шест месеца редакционната политика и натискът от страна на Министерството на отбраната нараснаха неимоверно. След това, което видях в нашата армия, когато служих в нея и по-късно работих като военен кореспондент на ТАСС, за мен няма нищо изненадващо в загубите или в сериозните грешки при изчисляването на смъртта на висши офицери и старши офицери“, казва Максимов.

„В момента въоръжени сили на Русия са голяма профанация и голяма лъжа в много отношения. Това, което Шойгу (военният министър Сергей Шойгу, бел.ред,) и неговите заместници правеха през последните десет години, беше за вътрешния потребител, беше насочено към създаването на красив образ на силна и мощна армия, която е способна да победи всички. Но в действителност безхаберието им е било огромно.“

Според него нищо не се е променило от избухването на войната. Нивото на обучение, нивото на осигуряване на сигурност на висшите командири е лошо. „На хартия всичко беше прекрасно, докладите отиваха нагоре, че ученията са проведени, боеприпасите са изразходвани, всичко беше чудесно. Но в действителност понякога тези събития дори не са се случвали, те са били в само в главите на тези, които са писали докладите“, коментира той.

„Условията на служба са ужасяващи, храната е ужасна, униформите и екипировката не са издавани в необходимото количество. Пристига комплект екипировка –  бронежилетка, тактически жилетки, сумки… Виждате фактурите с цени: 150 хиляди рубли за комплект, 300 хиляди рубли за комплект. След това отивате на уебсайта на някоя компания. Те предлагат същия комплект оборудване за 35 или 50 хиляди рубли. Това са милиарди, тези цифри са толкова огромни, че ме побиват тръпки, като си помисля за тях“, обяснява журналистът.

„От военна гледна точка това, което се случва, е абсолютен провал. Тоест те изобщо не разбираха, че си имат работа със страна с над 30 милиона души население, в която осем години по-късно никой не подкрепя Русия. Съдейки по военната тактика, те наистина се надяваха да завземат властта в Киев в движение. И ако погледнете картата на военните операции, това е напълно очевидно. Ето защо през първите дни те претърпяха такива огромни загуби.“

„Освен това всеки добър танк или военно превозно средство (а в руската армия техниката далеч не е добра и скъпа) се унищожава с обикновен изстрел от противотанков гранатомет и противотанкова граната от някоя задна уличка. Точно затова защитата се посреща с бомбардировки и обстрел – за да ги стъпчат в бетона, в земята, за да унищожат физически съпротивляващите се. Те не се интересуват от цивилното население. Вече е напълно ясно, че войната в Украйна се води от хора, които изобщо не се интересуват от човешкия живот“, споделя вече бившият кореспондент на ТАСС.

Източник: OFFNews

Превод и редакция Георги А. Ангелов

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img