spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 4 октомври 2022 г.
9.6 C
София
Категории:

Военният министър: Защо се опитват да ни прикачат като руско правителство?

Избрано

„Това е руска агресия и е факт. Не зная защо се опитват да ни прикачат като руско правителство. Не виждам причина за това нещо. Спазваме санкциите, солидарни сме с нашите съюзници от НАТО. Не виждам причина да бъдем причислявани“, заяви военният министър в служебното правителство Димитър Стоянов пред БНР.

„Санкциите върху Русия продължават и войната продължава. Ответната реакция я виждаме – спиране на газа за много държави, в резултат на което се поражда социално напрежение. Може би това е и целта на Русия – да предизвика социално напрежение в страните членки на ЕС и да се поиска оттегляне на санкциите“, заяви той.

По отношение на износа на оръжие той потвърди позицията си, че „не трябва да бъде предавано тежко въоръжение, Българската армия не разполага с излишно такова“. Има сключен меморандум между „Терем“ и украинската страна за ремонт на бронетанкова техника, но към момента няма постъпила такава заявка, посочи министърът.

„Няма оръжие, което се изнася и което се предава от Българската армия по договори към други страни. Това, което се произвежда във военно-промишления комплекс, то се изнася и държавата печели“, обясни Димитър Стоянов.

Във връзка с критиките, че зад служебното правителство стоят политически сили, които са на позиция да не се оказва военна помощ на Украйна и да не се противодейства на интересите на Русия, Стоянов каза: „Има решение на НС, с което не се позволява износът на въоръжение към Украйна. Не стоят политически сили, а стои решението на Народното събрание – да се окаже военно-техническа помощ“.

Разговорите с полската страна за ремонта на нашите „МиГ-29“ са интензивни, стана ясно от думите на Стоянов. Той ги определи като „обнадеждаващи“. Полските представители са поканени да дойдат в България.

„Два от двигателите се очертава да бъдат закупени директно, а останалите шест да бъдат ремонтирани в Полша. Имаме пари. Има точно заделени финансови средства – над 40 милиона“, каза Димитър Стоянов.

За периода от края на 2023 г. до 2025-2026 г., когато трябва да дойдат и да бъдат въведени в експлоатация първите изтребители F-16, се обмислят варианти. Единият от тях е да се продължи експлоатацията на „МиГ“-овете, а другият – да се търси друга платформа, която да запълни тази празнина. Изпратени са писма до доста страни, има отговори от Франция и Швеция. Френската делегация ще бъде днес в МО, а шведската ще бъде у нас на 20 септември. Чакат се още отговори от САЩ и Израел.

Охраната на нашето небе е по Конституция задължение на въоръжените ни сили, припомни министърът на отбраната. „Такава алтернатива не искам даже да помислям, че има – друг да дойде вместо нас да пази.“

„Не само газът е оръжие, а и т.нар. мека сила е оръжие. Мека сила са икономическите санкции, мека сила са дипломатическите подходи. Мека сила е обучението в други страни“, коментира Димитър Стоянов в предаването „Преди всички“. По думите му България по отношение на санкциите стои на стабилни позиции.

Относно оповестените изводи в доклада на ДАНС за националната сигурност за 2021 г. Стоянов посочи, че „по-съсредоточено“ трябва да се извършват превантивни проверки.

„Българската армия не е изолирана от българското общество. Пороците от българското общество се пренасят и в Българската армия“, допълни  Стоянов.

По казуса с граничната охрана заради мигрантския натиск министър Стоянов изтъкна, че никога досега не е имало толкова армия по границата.

„Нашите функции не са полицейски. Ние имаме патрулни функции, те се изпълняват съвместно с „Гранична полиция“. Можем да гоним и залавяме емигранти с „Военна полиция“.

В трите карловски села, засегнати от наводненията, има над 400 военнослужещи, засега се очертава поне до края на октомври армията да помага, уточни служебният военен министър.

„Стихията е връхлетяла тези села с пълната си мощ. Такова нещо и аз не съм виждал досега.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Източник: БНР

Последни новини