- Реклама -

- Реклама -

петък, 27 януари 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Военният министър: Има риск за националната ни сигурност (ВИДЕО)

Риск за националната сигурност на България има, но пряка заплаха няма. Това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

Той коментира, че решението на Русия за частична военна мобилизация и организираните референдуми за украинските области Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон води до ожесточаване на конфликта и е трудно да бъде предсказан неговия край.

„България е член на НАТО и участваме в колективната отбрана, а член 5 гарантира националната ни сигурност“, изтъкна той.

Според Стоянов към момента не е необходимо увеличаване на числеността на военнослужещите на НАТО в България.

На днешното си заседание Министерски съвет одобри Програма за приоритетни инвестиционни разходи на Министерство на отбраната, в която влиза и финансирането на закупуването на изтребители Ф-16.

Те ще пристигнат у нас през 2027 година, заяви Димитър Стоянов.

Важно е придобиването на нова техника за българските Военновъздушни сили в контекста на това с какво разполагаме. Към момента разполагаме със стара съветска техника, която не можем да поддържаме заради случващото се с Русия. Необходима ни е ескадрила с включени възможности за нанасяне на удари – въздух-земя и въздух-въздух и имаме уверението на САЩ, че те ще пристигнат при нас през 2027 г.“, каза Димитър Стоянов.
Правителство реши да предостави безвъзмездно и допълнителна помощ за Украйна – 350 медицински пакета, осигуряващи обслужването на 35 000 граждани. Помощта е по искане на властите в Киев.

Източник: БНТ

- Реклама -

Последни новини