- Реклама -

- Реклама -

16.8 C
София
неделя, 28 май 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Военният министър: Няма да изпращаме военен контингент в Украйна

България няма да изпраща военен контингент в Украйна, заяви в Националния военен университет във Велико Търново министърът на отбраната Димитър Стоянов.

„Български войник няма да стъпи там, докато служебното правителство е на власт. Не върви никакъв процес на мобилизация. Няма такова нещо. Правят се годишни сверки, които се провеждат всяка една година във военните окръжия. България няма да изпраща военнослужещи в Украйна. Това, което правим, е според решението на Народното събрание един щабен офицер в Брюксел, щабни офицери в Полша и до 50 военнослужещи, евентуално, при нужда за участие в европейската тренировъчна мисия в Полша, имаме готовност и за Германия. Това, което можем да го предоставим, сме го предоставили. Имаме сключен договор с ВМЗ за опресняване на боеприпаси. Там сме дали едно голямо количество, което в рамките на 3 години трябва да бъде възстановено“.

На въпроса на БНР – приключихме ли с военната помощ за Украйна, министър Стоянов заяви:

„Ако има друго правителство и реши, че може българската армия да загуби способности, това ще бъде отговорност тяхна. Няма как българската армия да загуби способности поради простата причина, че ние имаме ясно разписани правила и в конституцията, и в закона за отбраната и въоръжените сили“.

Министър Димитър Стоянов заяви, че служебното правителство е приключило с военната помощ за Украйна и е изпълнило решенията на последното Народно събрание:

„Това, което можем да го предоставим, сме го предоставили. Имаме сключен договор с ВМЗ за опресняване на боеприпаси. Там сме дали едно голямо количество, което в рамките на 3 години трябва да бъде възстановено“.

Стоянов опроверга думите си, че България няма 155-милиметрови снаряди, за да се включи страната ни към решението на ЕС за изплащане на 1 милион броя от тези боеприпаси на Украйна.

„При посещението на два от заводите с комисаря по търговия Бретон беше ни демонстрирано възможностите на българската страна да произвежда 155-милиметрови снаряди. Да, имаме такива способности, количествата са ограничени и това беше идеята за посещението на комисаря, за да бъдат предоставени финансови средства и съответното оборудване, за да може да се повиши капацитетът на българския отбранителен комплекс. Това ще доведе до повече работни места и съответно данъци в страната. Две частни фирми са заявили, че произвеждат 155-милиметрови снаряди“.

На въпрос на БНР ще излязат ли от тези снаряди за Украйна, министър Стоянов заяви:

„Не мога да кажа. Това са частни контакти. Частни фирми са сключили контракти. Няма как да зная какво ще излезе и какво не. Министерството на отбраната има представител в комисията към Министерството на икономиката, което издава разрешителните за износ и търговия със средства с двойна употреба. Така че, ние имаме представа, но в крайна сметка контрактите са частни. Комисията дава разрешение за износ на съответното въоръжение“.

На въпрос на БНР в последните дни има ли в комисията постъпили искания от военните ни дружества – частни и държавни, за износ на възражение и боеприпаси, министърът на отбраната заяви:

„Участвам в другата комисия, която е по отбранителна индустрия. Там не е имало такова искане и не се издават такива разрешителни. Военно-промишленият комплекс е към Министерството на икономиката. „Терем“ няма такива договори за износ с краен получател Украйна“.

В България няма постъпила заявка за ремонт на военна техника от Украйна, каза още министър Стоянов. Не е извършван такъв ремонт и не е искано от нас да го правим, категоричен беше той. По думите му, България е приключила с военната помощ за Украйна и правителството е изпълнило решенията на последното Народно събрание.

В Националния военен университет „Васил Левски“ пред курсантите и преподавателите им в трите факултета във Велико Търново и Шумен служебният министър на отбраната Димитър Стоянов изнесе лекция на тема „Мотивацията да служим на България“.

Източник: БНР

 

- Реклама -

Последни новини