- Реклама -

- Реклама -

събота, 1 април 2023 г.
10.6 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Военният министър: Съюзник от НАТО ни предложи триъгълна сделка

През януари т.г. съюзник от НАТО е предложил на България осъществяването на триъгълна сделка – ако дадем нашите съветски бронирани машини, включително и танкове за Украйна, да получим западно въоръжение от същия вид.

Това стана ясно от интервю на военния министър Димитър Стоянов по БНТ.

България проявила интерес, била готова дори са изпрати специалисти, които да оценят предлаганата заместваща техника, но съюзникът от НАТО спрял кореспонденцията и на практика се отказал. Стоянов, който заедно с президента Румен Радев е един от най-върлите противници на триъгълните сделки, защото били неизгодни или бавни, не каза името на страната, предложила размяната. „Страната не иска да бъде обявена“, каза военният министър.

Стоянов индиректно неглижира триъгълните сделки. Първо разказа, че заместващата е стара, защото съответната страна я е извадила от употреба. След това повтори тезата си, че България вече е закъсняла за такива сделки и това е трябвало да стане още миналата година, в месеците след началото на войната в Украйна.

Стоянов се опита да отрече във „Фейсбук“ твърдението на бившия депутат от „Демократична България“ Ивайло Мирчев, че Великобритания е готова да ни даде самолети, ако ние дадем наши изтребители на Украйна. „Излезе фейк нюз, Великобритания каза, че са готови да носят еър полисинг, съвместно с нас. Няма въобще такава опция и тя въобще не е спомената в изявлението на министъра на отбраната“, коментира Стоянов. И препоръча да се чете и слуша с разбиране.

„От Великобритания са готови да ни предоставят заместващи самолети ако изпратим в Украйна нашите МиГ-29 и СУ-25. Стига някой искрено да иска да ги вземе. Британският министър на отбраната опроверга всички, които обясняват, че България не може да получи западни оръжия ако предаде съветските си на Украйна. Точният му цитат: „Великобритания е готова да гарантира сигурността или да обезпечи с изтребители всяка страна, която иска да изпрати руски или съветски бойни самолети на Украйна“, съобщи в социалната мрежа по-рано Мирчев.

„И това е като предоставянето на F-16 от Нидерландия. Въобще не става въпрос за предоставяне на заместващи изтребители, а за охрана на въздушното ни пространство вместо нас. Четене (слушане) с разбиране е необходимо …“, написа Стоянов в профила си във Фейсбук, а повтори същото и в студиото на БНТ.

Той обаче не коментира, че има и видео с предложенията в прав текст на британския военен министър Бен Уолъс.

 

Източник: segabg.com

- Реклама -

Последни новини