spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
неделя, 2 октомври 2022 г.
16.5 C
София
Категории:

Володимир Зеленски: Украйна си е върнала територия от над 6 000 кв. км

Избрано

Украинските сили са си върнали повече от шест хиляди квадратни километра от началото на септември. Това заяви в редовното си видеообръщение президентът Володимир Зеленски, на фона на продължаващото контранастъпление. 

В неделя военното командване на Украйна обяви, че са завзети три хиляди квадратни километра.

Русия призна, че е загубила ключови градове в североизточната Харковска област, което се смята от някои военни експерти за възможен пробив във войната.

Москва описва изтеглянето на войските си от региона през последните дни като „прегрупиране“ с цел фокусиране върху регионите Луганск и Донецк в източната част на Украйна.

Междувременно вече става ясна и картината в района. Най-малко 4 тела на цивилни, по които има следи от изтезания са открити в Харковското село Зализничное.

По данни на украинската прокуратура, трима цивилни са били заровени в частен двор, а четвърти – на територията на местен асфалтов завод. В друго село в областта – Граковое, има множество разрушения, които свидетелстват за ожесточеността на боевете. Там отново са открити телата на цивилни със следи от изтезания и огнестрелни рани в тила.

След изтеглянето на руските сили от киевска област, в редица селища в района на столицата бяха намерени масови гробове. Най-шокиращи бяха данните от Буча, където жертвите бяха десетки.

Последни новини