- Реклама -

- Реклама -

22.8 C
София
сряда, 7 юни 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

„Времеубежище“ е в краткия списък на наградите „Букър“

Романът „Времеубежище“ на Георги Господинов успя да влезе в краткия списък на Международната награда „Букър“. 

„Изобретателен роман с неочаквано дързък тон в него, но също така е майсторски клас по абсурдите на националната идентичност. Толкова актуално днес. Част от традицията на Централна и Източна Европа, която включва Милан Кундера, Дубравка Угрешич и Данило Киш, това е нова постановка на стари въпроси: опасността от селективна памет и как носталгията може да завладее обществото и да се превърне в зона на комфорт или да бъде пагубна за него“, се казва в мотивацията на журито, написа във Фейсбук Георги Господинов.

Господинов е първият български автор с номинация за престижната международна литературна награда. Победителят ще бъде обявен официално на церемония в Sky Garden в Лондон на 23 май и ще получи 50 000 паунда награда – половината за автора и половината за преводача.

В „Гардинън“ отбелязват, че шест от книгите в краткия списък са написани на езици, които никога досега не са били номинирани. Едната е именно „Времеубежище“ на Георги Господинов, която е преведена на английски от Анджела Родел. Другата изненада е Boulder на Ева Балтазар.

В краткия списък попадат още френската писателка Мариз Конде за романа „Евангелието според Новия завет“; Чун Мйънг Гуан за Whale; Гауз за Standing Heavy и Гуадалупе Нетел за Still Born.

Наградата „Букър“ е едно от най-важните събития в литературния и издателски свят. Връчва се от 1969 година, а нейни носители са автори като Салман Рушди, Маргарет Атууд, Казуо Ишигуро и Джулиан Барнс. През 2005-а започва да се връчва и международният „Букър“ само за книги в превод, като първият носител е Исмаил Кадаре.

„Номинацията за международен „Букър“ е поредното признание за Георги Господинов и романа „Времеубежище“. „Ню Йоркър“, „Гардиън“ и „Файненшъл Таймс“ го обявиха за една от книгите на 2022 година. Романът донесе и първата награда „Премио Стрега Еуропео“, получена от писател от Източна Европа“.

- Реклама -

Последни новини