23.8 C
София
събота, 22 юни 2024 г.

Време е за карнавал!

Мария ПЕТКОВА

През февруари, преди началото на Великденските пости, се развихрят пищни карнавали, маскени балове и колоритни танци на открито. По цял свят хората гонят злите духове и се готвят да посрещнат пролетта. Представяме ви някои от най-зрелищните фиести, за които туристически фирми предлагат оферти, за да изберете в еуфорията и цветната атмосфера къде искате да се потопите.

Парадът на цветята в столицата на Лазурния бряг – Ница

Сред най-известните в света е Карнавалът в Ница, който тази година е между 11 и 27 февруари и е под мотото „Кралят на животните“. Две седмици преди постите столицата на Лазурния бряг ce вeceли c музикa, спектакли, светлинни шоу програми. На площад „Масена“ шестват платформи с огромни фигури, улични танцьори, музиканти от цял свят, а по крайбрежието преминават паради на цветята. В първия дeн на събитието публикaтa избирa Крaлицaтa – нaй-крacивoтo мoмичe в нaй-цвeтния кaрнaвaлeн кocтюм, a в крaя нa прaзникa ce изгaря Крaлят куклa. Тeзи двa aктa cимвoлизирaт oтcтъплeниeтo нa зимaтa и лoшитe cили пред нacтъпвaщата прoлeт.

Събитието е споменато за първи път в писмени източници през 1294 г. от графа на Прованс Шарл Анжуйски. Той отбелязва, че е прекарал в Ница „веселите дни“, когато ариcтoкрaтитe ce cмecвaт c прocтoлюдиeтo, oтдaвaт се нa шeги и вeceлби, скрити зад маски и костюми.

Отново преди постите, подобно на нашия Сирни заговезни, е и белгийският карнавал в град Бенш (27 февруари – 1 март), който е под закрилата на ЮНЕСКО. Месеци наред отделни групи подготвят свои герои от историята и приказките. Празникът е мъжки, само в публиката има маскирани жени. В центъра на карнавалните шествия са така наречените шутове. От 4 часа сутринта до късно вечерта те танцуват под звуците на традиционна музика и плашат злите духове с накачени по кръста снопчета дървени пръчки и хлопки, подобно на нашите кукери. Шутовете са обути с дървени обувки и са облечени в ленени костюми с цветовете на белгийското знаме, украсени с хералдически знаци. Гърбът на костюма е натъпкан със слама, за да изглеждат прегърбени. Участниците са с бели восъчни маски, носят кошници с портокали, с които замерят публиката за здраве. Гостите и участниците в шествието често са закичени с цветове на мимоза – един от символите на карнавала.

Веселие залива Кьолн по време на карнавала, известен като „петия сезон“

Сред най-големите карнавали в Германия е Кьолнският (24 февруари – 2 март), наричан от местните „петият сезон“. Той превзема улиците на града, в който буквално настъпва извънредно положение. Официално се чества от 1823 г., когато местни велможи се срещат в кръчма зад Църквата на света Урсула, за да обсъдят как да намалят невъздържаността сред хората преди настъпващите пости. Главните герои в карнавалното шествие са трима – Принцът, Селянинът и Девицата (изпълнявана от мъж). Обичаите повеляват хората да си приготвят специални пъстри костюми, да излязат на улиците, да хвърлят на децата шепи бонбончета, китки с цветя и да си разменят целувки. Около 160 карнавални общества се включват в над 600-те представления, балове и паради.

За специфичната кьолнска радост от живота допринасят уютните кръчми и бирарии в старата част на града, където се леят реки от знаменитата бира „Кьолш“ – националната напитка на Кьолн, и се поднасят рейнски специалитети.

Хиляди се бият с портокали в италианския град Иврея дни преди великденските пости. По подобие на боя с домати в испанския град Буньол, „Битката на портокалите“ (26 февруари – 1 март) преразказва историята на хората, които се бунтуват срещу жесток управник. Пълен със символика, един от най-старите и колоритни карнавали в Европа е микс от история и митове и се провежда в сегашния си вид от 1858 година.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини