19.8 C
София
събота, 18 май 2024 г.

Връчват на Нина Димитрова „Златен кукерикон“

Нина Димитрова получава „Златен кукерикон“ за цялостно творчество на името на Георги Калоянчев, съобщи директорът на Сатиричния театър – Калин Сърменов.

Режисьорката е отличена за трите творчески десетилетия на театър „Кредо“.

Досегашни носители на приза за Ицхак Финци (2022), Пламен Марков (2021), Андрей Аврамов (2020), Татяна Лолова (2019) и Славчо Пеев (2018).

„Родени сме във време, в което много лесно подминаваме важни неща. А този малък театър, тази идея, толкова години носеше след себе си сериозна емоционална следа. Ние подкрепяме такава нещо. Защото, ако дадем гласност, на преден план да се слагат не нелицеприятните неща в нашата професия, а ето такива проекти, които се развиват във времето, те ще бъдат пример за хора, които искам да правят подобни неща“, каза Сърменов. „Кредо“ показва един последователен път, стъпка по стъпка – за да се стигне до днес. Защото имаш ли идея, тази идея не трябва да бъде временна. Затова, с цялата ми обич и уважение към Нина, се обръщаме към нея и с поклон към това което е направено“, добави той.

Церемонията „Златен кукерикон“ ще бъде на седми април.

За достижения в хумора и сатирата в българския театър, за 2022 година са номинирани артисти в няколко категории.

В категория „Млада надежда“ претендентите са Ивана Керанова – за ролята на Мария в постановката „Лилиом Легенда за любовта“ от Ференц Молнар (ДТ „Сава Огнянов“, Русе), Илина Илиева – за ролята на Пък в постановката „Сън в лятна нощ“ от Шекспир (ДТ „Гео Милев“, Стара Загора) и Станислав Кондов – за ролята на Франсис в постановката „Клетка за пеперуди“ от Жан Поаре (ДТ „Стоян Бъчваров“, Варна).

За женска роля номинираните са Мария Сапунджиева – за ролята на Мери в постановката „Ревност“ от Сам Бобрик (ДТ „Адриана Будевска“ и ТК „Вива Арте“), Мая Бежанска – за ролята на г-жа Мускат в „Лилиом Легенда за любовта“, и Светлана Бонин – за ролята на Фифа в постановката „Срещи в сряда“ от Валентин Красногоров (театър „Бонини“).

За мъжка роля са номинирани Ненчо Илчев – за ролята на Мъжа в постановката „Догодина по същото време“ от Бърнард Слейд (ДТ, Пловдив), Руслан Мъйнов – за ролите му в постановката „Градска легенда“ от Алексей Клас (ДТ „А. Будевска“, Бургас) и Христо Бонин – за ролята на Мъжа в постановката „Срещи в сряда“.

За режисура номинациите отиват при Борислав Чакринов (за постановката „Ревност“), Елена Панайотова – за постановката „Сън в лятна нощ“, и Ивайло Ненов – за „Лилиом Легенда за любовта“.

За спектакъл предложенията за „Златен кукурикон“ са за „Ревност“, „Дебело прасе“ от Нийл Лабют на Младежкия театър „Николай Бинев“ и за „Суматоха“ от Йордан Радичков на ДТ „Гео Милев“, Стара Загора.

„Темата на „Златен кукерикон“ тази година е „Да живее народът“ – като остро политическо кабаре на ситуацията, в която живеем. „Действието“ ще се развива пред парламента, ще има протестиращи. Ние сме единствената държава в света, в която в един ден имаше 11 протеста за различни неща. „Не на народа“ ще бъде платформата, около която ще се съберат всички партийни формации и ще съставят стабилно правителство. Защото всъщност е най-приятно да няма народа. Ако няма народ, няма да има никакъв проблем“, разказва сюжетът Калин Сърменов.

Източник: БТА

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img