- Реклама -

- Реклама -

2.8 C
София
вторник, 28 ноември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Всички сме в играта на калмари

Светът вече не е това, което беше. Най-богатият човек в човешката история Илон Мъск (четете за него на стр. 29–32) е на път да отмени бременността, след като предложи децата да се раждат от изкуствена утроба. Заради конкурента му по милиарди Джеф Безос исторически стоманен мост в пристанищния нидерландски град Ротердам ще бъде частично демонтиран. Кощунственият акт към миналото ще бъде извършен, за да може новата 127-метрова мегаяхта на Джеф Безос да плава под него.

Милиардерът поръчва построяването на тримачтовия плавателен съд на стойност 485 млн. долара в корабостроителницата Oceanco в Албласердам. В процеса на строителството се оказва, че яхтата няма да може да премине под моста „Конингсхафен“, тъй като е твърде висока. Корабостроителят се обръща към властите на Ротердам с молба да демонтират моста и те се съгласяват. Когато си един от най-богатите хора, очевидно ти позволяват да си деструктивен и неуважителен към миналото и историята. Друг е въпросът каква е вината на проектантите, през чиито глави въобще не е минала мисълта как гигантският плавателен съд ще стигне до открити води.

Мостът „Конингсхафен“ е въведен в експлоатация през 1878 г., а впоследствие силно повреден по време на бомбардировките на Ротердам през 1940 г. През деветдесетте години властите решават да го демонтират, но се отказват, след като се сблъскват с яростната съпротива на местните жители.

За тях мостът е минало и памет. Но не и за топ милиардерите по света днес, които са 1 процент от цялото население. Никога ножицата между свръхбогатите и останалите не е била толкова широко разтворена. Това е конфликт, който ще става все по-мащабен през следващите години. Неслучайно южнокорейският сериал „Игра на калмари“ се превърна в кино и социален феномен. Той представя състезание, в което 456 играчи, обединени от големите си дългове, са привлечени да играят детски игри със смъртни наказания за загубилите. Някой обаче може да спечели награда от 45,6 милиарда южнокорейски вона. А за такава сума си заслужава да рискуваш живота си. Това е достигнат предел между свръхбогаташите и останалите, докарани до пълно отчаяние.

Днес заради Безос ще бъде демонтиран мост в Ротердам. Утре заради наш олигарх може да бъде съборен културен паметник с уговорката, че после ще бъде възстановен.

Изходът от това противопоставяне няма как да е добър. Вече всички сме в играта на калмари. Неколцина ще спечелят. Всички останали губят.

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -