- Реклама -

- Реклама -

понеделник, 6 февруари 2023 г.
-5 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

„Всичко Навсякъде Наведнъж“ – зверски шашав филм

Звездата на азиатското кино Мишел Йо (в средата), Стефани Хсу и Ки Хю Куан (вдясно) в сцена от филма

Геновева ДИМИТРОВА

„Всичко Навсякъде Наведнъж“, 2022, САЩ, режисьори, сценаристи и продуценти: Даниъл Куан и Даниъл Шайнърт; оператор Ларкин Сейпъл, музика Сон Лукс, в ролите: Мишел Йо, Стефани Хсу, Ки Хю Куан, Джеймс Хон, Джейми Лий Къртис, Тали Медъл. Отличия: 58 награди, включително на Американската академия за научна фантастика, фентъзи и хорър, 161 номинации, сред които 5 за „Златен глобус“ и 14 на Обществото на критиците в САЩ.

Зверски шашав филм. И киномански, и експериментален, и фантастичен, и абсурдистки. И всичко наведнъж. Малък и разхвърлян апартамент. Китайската имигрантка на средна възраст Евелин (Мишел Йо) се рови в купища фактури и квитанции. Смотаният й съпруг Уеймънд (Ки Ху Куан) уж й помага, а все я пита кога ще могат да поговорят. Виждаме в ръцете му заявление за развод. Тя командва какво да прави. Притежават обществена пералня. Подготвят се за одит, а вечерта – за парти по случай рождения ден на баща й (Джеймс Хон) и китайската Нова година. Пристига възпълната им дъщеря Джой (Стефани Хсу) с гаджето си Беки (Тали Медъл). Евелин се чуди как да съобщи на баща си, че внучката му е лесбийка. Помежду си говорят на китайски. Отиват при счетоводителката, госпожа Дейрдре (Джейми Лий Къртис). Тя е страховита. Заплашва ги, че, ако до 18 часа не донесат документите изрядни, ще им затвори пералнята.

И тук екранът се взривява. Уеймънд е запознат с приложение в телефона, чрез което можеш да отидеш в друга вселена, да видиш друга своя версия и да събереш сили за борба с противника. Задейства го на Евелин. И се започва патаклама, в която прозират цитати от „Матрицата“, „Тигър и дракон“, филмите с Джаки Чан… Първо се включва Уеймънд, който, размахвайки чантичката си, се разправя с охрана и полицаи, а след него – и Евелин. Кунг-фу, търкали и кръв. Спецефекти и анимация. Намесва се Джобу Тубаки – злото на Алфа вселената – в образа на Джой. Чуваме и неин задкадров коментар. Всичко е закътала в огромен „геврек”. Намесен е енот като вдъхновение за готвене. И още – вибрираща суперпозиция, мултивселена, дядото, говорещ на английски, различни версии на Евелин и Уеймънд, общуване със счетоводителката във вселена, където хората са с пръсти кренвирши… По едно време Евелин и Джой се превръщат в камъни и на екрана текат интертитри на техните мисли за земята, човешката несъстоятелност, зависимостите, смисъла…

Филмът е разделен на три неравномерни части: „Всичко“, „Навсякъде“, „Наведнъж“ (най-кратката). Действието се развива шеметно в различни пространства, с различни професии и различни главозамайващи костюми. Евелин и счетоводителката се умиляват на един и същ сладникав мюзикъл. Двамата с Уеймънд в официални облекла пък гледат филм, на който самите са герои. Между другото на екрана се виждат и кадри от истински дефилета по червен килим на Мишел Йо. Актьорите са прекрасни, а Джейми Лий Къртис е смайваща. Камерата в повечето време се люлее лудешки, а монтажът е свръх динамичен.

Куан и Шайнърт са известни като двамата Даниъл, специализирани в независимото разиграване на сюрреалистични ситуации, както е и във „Всичко Навсякъде Наведнъж“, превърнал се в извънредно любим филм на критиците в САЩ. Той бегло препраща към абсурдисткия стил на Уес Андерсен, но е все още далеч от неговата виртуозност.

- Реклама -

Последни новини