- Реклама -

- Реклама -

неделя, 29 януари 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Всичко се обърка в България

Автор: Кристина ПАТРАШКОВА

Всичко се обърка в България е чудесна перифраза на едно от най-известните изречения в световната литература „Всичко се обърка в дома на Облонски“ от великия роман на Толстой „Ана Каренина“. Объркването е на всички нива – тръгва от семейството, възпитанието и образованието, минава през морала и стига до политиката.

Объркването е толкова голямо, че вече се чуват гласове за връщане на цензурата в изкуството. Няма как по друг начин да се определи искането на кмета на община Карлово Емил Кабаиванов да бъде създаден Национален борд за опазване на историческата памет. Идеята се родила покрай възмущението от филма за Ботев на Максим Генчев. Това накарало г-н Кабаиванов да настоява за излъчването на комисия, която да има ангажимента и правомощията да одобрява или отхвърля различни предложения за интерпретация на национални герои в изкуството. Невероятно е, че през 2023 година някой предлага да ни телепортира в годините на социализма, когато цензурни комисии одобряват филми, спектакли, текстове за песни и бдят някой да не наруши правилната линия на партията.

Световната литература, кино и театър са пълни, и слава богу, с дръзки тълкувания на религиозни теми, морални постулати и общоприети позиции. Нестандартно мислещите хора са били често двигатели на цивилизацията. Как е възможно в XXI век да ограничиш нечий образ в рамка, да го заковеш като единствения официален портрет на стената и да забраниш някой да се усъмни в наложената теза.

Въобще не става дума за филма на Максим Генчев, който, за жалост, не се е получил. Що за ретроградност е обаче да искаш всички да мислят по един и същи начин, да маршируват под строй, да им се забранява да излязат от редицата.

Националните герои са гордост за всяка нация, но често те имат човешки слабости, което всъщност ги прави реални. Не е ли по-добре да помислим как да накараме учениците да четат, да мислят, да повярват, че образованието е ценност, която осмисля живота.

Нещата няма да се променят към по-добро с комисии, бордове, забрани, цензура и налагане на единственото правилно мислене. Проблемът ни не е филмът за Ботев, а пълното непознаване на историята, ширещата се неграмотност и липсата на истински примери за подражание днес. Филмът за Ботев дори е добър повод да са замислим за всичко това. И повече хора да вземат, че да го прочетат. Защото е съмнително, че са го правили.

- Реклама -

Последни новини