- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
сряда, 7 декември 2022 г.
9.1 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

ВСУ ликвидира с точен удар шефа на сигурността в окупирания Херсон

Избрано

Алексей Катериничев беше изпратен в Херсон да въведе руски ред в окупираната област

Въоръжените сили на Украйна са ликдивирали първият заместник-председател на окупационната военна администрация на Херсонска област Алексей Катериничев, съобщи депутатът от Държавната Дума на руската федерация Яна Лантратова, цитирана от ТАСС.

Според руски източници, Катериничев, когото украинците наричат „шефа Гестапо“ в Херсон, е загинал след точно попадение с HIMARS в сградата, в която се е намирал в центъра на града. Убийството му се случва само часове, преди руският президент Владимир Путин да обяви анексирането на областта.

„Изстреляли са в сградата, в която е пребивавал, две ракети“, коментира колегата на убития – руският наместник Кирил Стремоусов, който се разминал на косъм с друг HIMARS.

Катериничев изкара на поста си като заместник на проруския губернатор на областта Владимир Салдо, срещу когото имаше опит за отравяне преди около месец. Убитият е полковник от ФСБ и е служил в Гранични войски на Руската федерация и във ФСБ. В окупирания Херсон беше заместник-ръководител на окупационната администрация от 18 август. Длъжността му е била първи-заместник председател по сигурността на областта. Коментирайки гибелта му, руските издания подчертават, че Алексей Катериничев е носител на три ордена за мъжество.

В жаргона на англоезичните военни наблюдатели в социалните мрежи се появи нов глагол – himired (с вариант himarsed), който произлиза от названието на системата на реактивен залпов огън HIMARS и трябва да означава „убит с помощта на HIMARS“.

 

Снимка: Личен профил във VK.com

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини