- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 29 ноември 2022 г.
3.4 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Втората инстанция потвърди доживотните присъди за атентата в Сарафово

Избрано

Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан все още се издирват от Интерпол

Апелативният специализиран наказателен съд е потвърдил доживотните присъди без право на замяна на двамата ливанци, обвинени и съдени задочно за атентата на летище „Сарафово“ от 2012 г. Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан се издирват от Интерпол, затова и процесът тече в тяхно отсъствие.

Решението на втората инстанция е от 13 април. Прокуратурата го определя като едно от най-значимите дела за тероризъм на европейско ниво и протестираше, че ако спецправосъдието бъде закрито този мега-процес ще трябва да тръгне отначало.

Срещу решението на апелативните магистрати вече са депозирани жалби, така че последната дума ще е на Върховния касационен съд.

На 18 юли 2012 г. автобус с израелски туристи, които току-що бяха кацнали на летище „Сарафово“ в Бургас, стана мишена на терористична атака. Загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса български гражданин, както и извършителят на атентата. Ранени бяха 38 души.

Следствен експеримент – възстановка на атентата. Два автобуса бяха взривени на полигон край Ихтиман през април 2013 г.

Четири години по-късно пред съда бяха изправени Мелиад Фарах – австралийски и ливански гражданин, и Хасан ел Хадж Хасан, който има канадско и ливанско гражданство. Те са обвинени в помагачество към тероризъм, опит за убийство и убийство. По делото има и обвинения за ползване на фалшиви документи. Процесът тръгна по същество в началото на 2018 г.

Пред съда прокуратурата пледира, че двамата са имали връзка и с шиитската групировка „Хизбула“. Израелският адвокат на жертвите изрично обяви в пледоарията си, че настоява и съдът в присъдата си да поясни, че „Хизбула“ е отговорна за атентата. Защитникът Яков Рант каза, че близките на загиналите ще бъдат много натъжени, ако организацията не бъде посочена в присъдата. Това обаче не се случи.

Срещу подсъдимите бяха уважени и искове за общо около 100 млн. лева.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини