- Реклама -

- Реклама -

8.8 C
София
вторник, 3 октомври 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Втората порция надежда от Тръмп

The Mail

На 15 януари в Аризона се проведе първият митинг на Доналд Тръмп за годината под надслов Save America („Да спасим Америка“). Събитието странно остана встрани от интереса на българските медии. Най-новата ни история показва обаче, че това, което се случва в САЩ, по дефиниция има своето отражение и ефект в политическия живот на малка България. „Филтър“ представя със съкращения текста на The Mail on Sunday и оставя читателите сами да стигнат до изводите какво се задава.

Богатото предградие Парадайз Вали (Райската долина) в Аризона е традиционна републиканска крепост. С домове за милиони долари в пустинята, пълна с извисяващи се кактуси сагуаро, тук жителите се радват на избор от повече от половин дузина голф игрища, дискретни луксозни търговски центрове и титуловани ресторанти, всички сгушени на зрелищния фон на планината Кемълбек. Доналд Тръмп стигна до победа тук през 2016 г.

Парадайз Вали е част от окръг Марикопа, област с 2,1 милиона избиратели, която включва град Финикс и околните му райони и която открай време гласува за републикански кандидати. През 2020 г. окръг Марикопа влезе в новините, когато гласоподавателите се отвърнаха масово от президента Тръмп в полза на неговия съперник от Демократическата партия Джо Байдън.

„Беше сеизмично“, казва заклетият републиканец Бени Уайт, който неуспешно се кандидатира за местната власт и се оказва преследван по улицата от яростни жители, заклеймяващи го като тръмпист. „Хората просто се обърнаха срещу Тръмп. Той се превърна във всепоглъщаща фигура на омразата. Бях прогонен, а хората крещяха обиди към мен.“

Загубата на окръг Марикопа – а впоследствие и на щата Аризона – се оказа фатална за Тръмп, който продължава да настоява, че изборите са били „откраднати“ от него – твърдение, което критиците му нарекоха „голямата лъжа“. И все пак днес в Парадайз Вали, с население от 14 362 души, нещата се усещат доста различно. Изборите през ноември 2020 г. изглеждат отдавна. А за бившия президент Тръмп това може да е много добра новина.

Много избиратели тук съжаляват, че са дали подкрепата си за Байдън. И когато екипът на The Mail on Sunday посети града преди обиколката на Тръмп, хората казваха, че сега предпочитат да гласуват за Тръмп, ако той реши да се кандидатира отново. Не е случайно, че именно тук на 15 януари той събира десетки хиляди американци, дошли да чуят първата му реч за 2022 година. Голяма част от тях не са представени в масовите американски медии, но това ги прави още по-сплотени.

Много от хората, с които разговаряхме, отказаха да застанат пред нас с имената си, като казаха, че поради токсичния характер на американската политика се страхуват дори да признаят, че са гласували за Байдън. Такъв е остатъчният гняв на привържениците на Тръмп, които пламенно вярват в твърденията му, че изборите са откраднати.

За мнозина може да изглежда скандално, че човек, който напусна Белия дом позорно, след като стотици негови поддръжници нахлуха в сградата на Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г., може някога да се появи отново в политическия пейзаж – камо ли да се кандидатира за най-високия пост в страната. Тръмп изглежда решен да направи точно това. Професорът по политика Лари Сабато описва поддръжниците на Тръмп почти като последователи на култ.

Със сигурност в Аризона мнозина вече говорят за завръщането на тефлоновия Дон на власт и същото настроение се наблюдава в други важни суинг щати. Това са щатите, в които републиканци и демократи традиционно имат близки резултати и където се решава изходът от изборите.

С обръщението към избирателите в Аризона Тръмп даде най-ясния знак досега, че се е насочил към президентството, повеждайки митинга „Спасете Америка“. Хиляди негови привърженици размахват знамена „Тръмп 2024“ на събитието, на което имаше гост лектори, сред които бизнесменът Майк Линдъл, известен като „мъжа с възглавници“, защото трупа богатството си от продажба на спално бельо. Линдъл е похарчил 25 милиона долара, опитвайки се безуспешно да докаже, че изборите през 2020 г. са били фалшифицирани.

Новият лозунг на Тръмп „Спасете Америка“ е навсякъде на митинга – изписан на подиума, на банери, на знамена. Според републикански експерти „Спасете Америка“ е новото „Направете Америка отново велика“, което беше толкова успешен лозунг за първите избори.

След смъртоносния бунт в Капитолия на 6 януари миналата година
някои лидери на Републиканската партия осъдиха насилието и дори порицаха Тръмп, че провокира последователите си. Днес малцина се осмеляват да говорят за това. От десетте републиканци, които тогава гласуваха за импийчмънт на Тръмп, трима обявиха, че ще се откажат от политиката. Конгресменът Джон Катко от Ню Йорк каза, че се оттегля: „Моята съвест, принципи и ангажимент да правя това, което е правилно, ръководят всяко решение, което съм взел като член на Конгреса, и те ръководят решението ми днес.“

Джо Уолш, бивш конгресмен от републиканците, каза: „Това е партията на Доналд Тръмп. Ако иска номинацията през 2024 г., тя е негова“.

Неотдавнашно проучване на YouGov показа, че 82% от републиканците имат „много благосклонно“ или „донякъде благосклонно“ мнение за Тръмп, като 51% го подкрепят като републиканския кандидат.

В същото време рейтингът на президента Джо Байдън е в свободно падане, като допитване в средата на януари показва, че той се е сринал до едва 33 процента. Байдън вече обяви, че ще се кандидатира отново през 2024 г., когато ще навърши 81 години. „Тръмп надуши кръв и ще действа“, казват републиканци и отбелязват, че за да наложи подчинение, той атакува онези в своята партия, които не приемат твърденията му за изборни измами. Няма как да се пренебрегне и фактът, че Доналд е събрал 115 милиона долара бюджет за кампанията си изцяло чрез дарения, изпратени на уебсайта му. Въпреки че профилът му бе блокиран от социални медии като Фейсбук и Туитър за разпространение на дезинформация за изборите, Тръмп продължава да държи огромна власт в сърцето на Америка. Поддръжниците му преминаха към сайтове като Parler, Rumble и Newsmax, докато Fox News и мощните радиоводещи Шон Ханити и Марк Левин подкрепят твърденията му, че е бил измамен.

Наскоро Левин призова своите 11 милиона слушатели: „Смачкайте ги, смажете ги. Трябва да им ритаме задниците. Кражбата на избори се превърна в норма за Демократическата партия“.

Който и да спечели на 5 ноември 2024 година, този вид реторика подклажда потенциала за по-нататъшна политическа война – и по-лошо. Мнозина издигнаха призрака на кървава втора гражданска война. С подобни тези излязоха в статия във Washington Post пенсионираните генерал-майори Пол Итън и Антонио Тагуба. Мери Тръмп, отчуждената племенница на Доналд Тръмп и негов публичен критик, прогнозира, че чичо ù ще се кандидатира отново, и предупреди за насилие: „Когато някой има толкова сериозни психични разстройства като него, той не може да се оправи“. Байдън също оспори твърденията за изборна измама в реч по повод годишнината от бунта в Капитолия: „Бившият президент на САЩ създаде и разпространи мрежа от лъжи за изборите през 2020 г. Направи го, защото цени властта пред принципа“.

Милони американци обаче вече не слушат Байдън. Най-вероятно Тръмп окончателно ще обяви дали ще се кандидатира след критичните междинни избори на 8 ноември 2022 г. Вотът е решаващ за всички 435 места в Долната камара и за 33 от 100 места в Сената. След 9 месеца ще стане ясно накъде духа политическият вятър в САЩ. За Байдън загубата може да бъде опустошителна и да даде огромен тласък за амбициите на Тръмп да се завърне в Белия дом.

Ако Байдън загуби контрол над Сената или Долната камара, което изглежда все по-вероятно, последните му две години на власт ще го превърнат в президент, неспособен да прокара никакви закони.

В същото време Тръмп вече насочва пари в местната политика. Ирония е, че републиканците, които гласуваха срещу него през 2020 г., включително „футболните майки“ и имигрантите, които не можеха да понасят антиженската му и расистка реторика, може да се пренасочват към него.

Днес Тръмп кокетира с хората, които са се надявали Байдън да им помогне и се чувстват разочаровани. Паметта е кратка. Тръмп не реши много проблеми, но беше категоричен в позициите си. В контраст, Байдън е слаб и стар и не прави много. На хората им липсва самодоволството на Тръмп. Той предлага надежда. А надеждата е всичко, което имат.

 

Източник: Филтър

- Реклама -

Последни новини