spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 4 октомври 2022 г.
9.6 C
София
Категории:

Вучич: Косовски сърби ще бойкотират работните си места

Избрано

Представителите на сръбското малцинство, работещи в косовските институции, ще напуснат работните си места, обяви сръбският президент. До крайната мярка ще се стигне, освен ако не бъде постигнато споразумение за прекратяване на тяхното „преследване“, каза Александър Вучич.

Напрежението между Косово и Сърбия се разпали отново през последните седмици. Разговорите под егидата на Европейския съюз в Брюксел не успяха да преодолеят различията около плана на косовските власти да изискват от местните сърби да сменят номерата на колите си от сръбски на косовски.

Ситуацията се успокои, след като премиерът на Косово Албин Курти се съгласи, под натиска на САЩ и Европейския съюз, да отложи правилото за регистрационните номера до 1 септември.

“Що се отнася до желанието на нашия народ да се съпротивлява на албанското насилие, това желание е недвусмислено, абсолютно недвусмислено и това е, което най-много ме тревожи, защото това означава, че се е стигнало до край, че хората вече няма да търпят”, каза сръбският президент Александър Вучич.

Последни новини