- Реклама -

- Реклама -

сряда, 29 март 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

„Възраждане“ прати писмо до СЕМ, оплака се от тормоз над Петър Волгин

Писмо до Съвета за електронни медии е изпратил лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов. С него той настоява съветът да се „противопостави на политическия натиск и цензурата в медиите“.

„Поводът за писмото са сигналите на народните представители на „Демократична България“ от вече останалото в историята 48-мо Народно събрание, които в последния ден от мандата си опитаха да използват политическото си влияние, за да отстранят журналиста Петър Волгин. Тази проява е категорична намеса в редакционната политика на медията, опит за ограничаване на свободата на словото и за налагане на политическа цензура“, съобщават от пресцентъра на партията.

Според Костадинов журналистът на БНР дава изява на всички гледни точки, а е бил подложен на цензура и политически натиск от страна на ДБ.

Ето и пълния текст на писмото:

До Соня Момчилова,

Председател на Съвет за електронни медии

Разбрах, че до Вас са достигнали сигнали, подадени от народни представители на „Демократична България“, по повод на предаване, водено от Петър Волгин. Като лидер на политическа партия категорично се противопоставям на опитите да бъде оказвана цензура над журналист и медия от народни представители. Очевидно е, че подаването на подобен сигнал в последния ден от работата на 48-то Народно събрание е за да бъде упражнена цензура и да бъде оказан политически натиск над медията и над журналиста. Никоя политическа или обществена фигура няма право да притиска журналисти, да се намесва пряко в редакционната политика на медия или да иска да забранява предавания.

Видно е от присъствието им в 47-то и 48-то Народно събрание, че представителите на „Демократична България“ са най-добри в писането на доноси, поради което станаха известни в общественото пространство с прозвището „Доносническа България“. Не може обаче да бъде притискан, наказван и цензуриран журналист, който обективно дава право на всички гледни точки без да изразява пристрастие.

„Възраждане“ – политическата партия, която представлявам, и аз като неин председател често сме обект на манипулативно изречени твърдения в предавания на БНР, в национални и регионални медии, но никога не сме си позволили политически натиск или намеса в редакционната политика на която и да е медия. Абсурдно е народни представители от „Доносническа България“ да претендират предаване да бъде свалено от ефир или водещ да бъде отстранен, защото на тях не им харесва това, че същият водещ дава възможност в ефира на радиото да бъдат изказани всички гледни точки по важни за страната ни въпроси.

Цензурата и натискът над медиите ни поставят на едно от последните места по свобода на словото, за която Вие като регулаторен орган сте длъжни да се борите. Така както сте длъжни да се борите за осигуряването на прозрачност в медийното отразяване с обозначаването на агентите на чужди държави, финансирани от същите тези държави и представящи се в страната ни като медии. Приравняването на агентите на чуждо влияние с обективните български медии води до замърсяване на медийната среда с лъжи и манипулации.

Искрено се надявам СЕМ да демонстрира обективна и независима от политическо влияние позиция и да запази свободното слово от политическия натиск.

С уважение.
Костадин Костадинов, Председател на „Възраждане“

- Реклама -

Последни новини