spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
неделя, 2 октомври 2022 г.
18.6 C
София

Вълка спасява палат с обещание за ремонт на къпалнята „Мария Луиза“

Избрано

Бизнесменът Румен Гайтански-Вълка е направил серия от совалки в Столичната община, за да спаси незаконния си имот на брега на яз. „Искър“, научи „Филтър“ от запознати с преговорите. 

Фирмата му „Био Майнинг“ има договор за съвместна дейност с „Югозападното държавно предприятие“ към Министерството на земеделието и така влиза във владение на имота, върху който изникна незаконният му палат в планината. Строителството в него обаче се контролира от Столичната община, с която Гайтански има дълга история покрай много имотни сделки. Негови фирми дори са съдружници с общината в къпалнята „Мария Луиза“, която е в окаяно състояние от 20 години насам, както и целият парк „Борисова градина“ в центъра на София.

През 2021 година след няколко сигнала за незаконно строителство до язовир „Искър“ институциите се задействат и общината издава заповед за премахването на две от трите постройки в баровския имот, който по закон трябва да облагородява гората и дивеча. Вълка обаче обжалва в съда и спечели, а общината не е обжалвала решението. Това става ясно от писмен отговор на земеделския министър Иван Иванов до депутата Александър Дунчев през миналата седмица. В същото време работата по строителството на палата на Гайтански е спряла заради многото процедури и проверки, които има за обектите там. Според запознати с казуса заповедите за премахването на незаконните постройки до яз. „Искър“ са направени така, че да паднат в съда. След като това се случва и срокът за обжалване изтича, в медиите гръмва новината, че собственикът на къпалнята „Мария Луиза“ в Борисовата градина ще я ремонтира и тя отново ще стане кът за отдих на софиянци. Дори управителят на дружеството, в което съдружници са общината и фирми на Гайтански, сочи и срок – работата ще започне през 2023 година.

Това всъщност е била договорката между Вълка и отговорни фактори в общината, научи „Филтър“. Те пишат заповед за събарянето на сарая му така, че да падне в съда, а той инвестира в ремонт на къпалнята „Мария Луиза“. В същото време не е ясно дали договорките по сделката ще се случат. В последните 2 години бизнесът на Румен Гайтански е в криза. Негова компания е най-големият кредитополучател от държавната Българска банка за развитие. Дружеството спря да обслужва дълга си от 150 милиона лева през януари и в него беше назначен управител от банката. Вълка все по-рядко се появява публично и през повечето време е в чужбина, твърди източник на „Филтър“. В същото време неговите хора тук се опитват да спасят част от бизнес териториите му, които започнал да губи след охладняване на отношенията му с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Последни новини