- Реклама -

- Реклама -

сряда, 29 март 2023 г.
-1.1 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Външното министерство изобличи като лъжец премиера на Македония

Министерството на външните работи опровергава изказване на премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски, че до момента македонското правителство не е получило съобщение, че българска делегация ще присъства днес на честването на 151-вата годишнина от рождението на Гоце Делчев в църквата ‘Св. Спас“.

Министерството на външните работи заяви, че посолството на България в Скопие е информирало официално властите в югозападната ни съседка, че официална българска делегация начело с вицепремиера и служебен вътрешен министър Иван Демерджиев, ще положи венец и ще отдаде почит на гроба на Гоце Делчев в Скопие утре. Изпратени са и три вербални ноти – една от вчера и още две днес.

От външното ни министерство напомнят, че вътрешните министри на двете държави са в постоянен контакт. В такъв са посолството на България в Скопие и външното министерство на Северна Македония.

България очаква властите в югозападната ни съседка да осигурят безпрепятствен достъп до църквата „Свети Спас“ в Скопие, както на официална българска делегация, така и на българите, които искат да се поклонят на гроба на Гоце Делчев, посочват още от МВнР.

Междувременно премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски призова за достойно отбелязване на рождения ден на Гоце Делчев на 4 февруари и отново заяви, че „МВР и правителството в Скопие ще направят това възможно“.

Той се обърна към всички онези патриотични сдружения, които биха използвали това събитие за провокации, да се въздържат от подобни действия, които биха навредили на отношенията със съседните държави.

 

- Реклама -

Последни новини