13.2 C
София
понеделник, 20 май 2024 г.

Външно към българите в Одеса: Стойте вкъщи или потърсете бомбоубежище

Останки от руски военни машини на улица в Буча недалеч от Киев, 1 март 2022 г.

Снимка: Асошиейтед прес

Препоръчваме на всички български граждани, намиращи се на територията на окръг Одеса, след 10 ч. да останат по домовете си или да потърсят най-близкото бомбоубежище, съобщи българското Министерство на външните работи, позовавайки се на информация от съюзнически служби.

Ние до последно вярвахме, че конфликтът в Украйна ще бъде локален, но след като се случи войната, започнахме да действаме. Това заяви генералният консул на България в Одеса Светослав Иванов пред БНТ.

Той обясни, че се чувства много уморен, като през последните няколко дни е пропътувал доста часове. Там, където работим в нашия консулски окръг, не видях да се придвижват техники и машини, като особено внимание беше обърнато на военновъздушната отбрана, каза Иванов.

„Аз лично преценявах, че ситуацията ще е спокойна, за да помогнем на много хора и успях да организирам местните лица от опита, който бях натрупал като консул в Министерство на външните работи“, напомни Светослав Иванов. По думите му три дни карали на мускули и на вода, като на третия ден в консулството се сетили, че не са яли и си купили храна.

Все още евакуацията е възможна, но риск има винаги. Винаги има риск, но трябва да се действа. Държавите-членки на ЕС също са с ограничени възможности, но това са условията, коментира Светослав Иванов.

Консулът ни обясни, че в Одеса вече няма представители на нито една страна-членка на ЕС. Там все още може да бъдат търсени представители на Армения, Грузия и Молдова. Той сподели и че при евакуацията на границата се е разплакал, когато си е вземал довиждане с хората в Украйна, които са сътрудничили на нашата мисия в усилията ѝ за евакуация на български граждани и семействата им.

Източник: БНТ

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img