- Реклама -

- Реклама -

четвъртък, 30 март 2023 г.
10.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Въпреки критиките: Макрон заяви, че ще продължи да „говори с Русия“

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че ще продължи да „говори с Русия“ въпреки критиките, които си навлече. Той призова Китай да осъди „империалистичната война“ в Украйна, информира Франс прес.

„Всички наши страни трябва да отстояват една позиция – тази на зачитането на суверенитета и на териториалната цялост… независимо какви приятелства или съюзи поддържат“, каза Макрон на прием в Елисейския дворец по случай Нова година по лунния календар.

Той добави, че макар да е упрекван, че говори с Русия, ще продължи този диалог.

Макрон е един от малцината западни лидери, продължаващи да поддържат контакт с руския президент Владимир Путин след нападението срещу Украйна на 24 февруари миналата година, отбелязва АФП.

Той попита реторично как би могъл да бъде запазен един свободен и стабилен световен ред, „ако си затваряме очите пред една империалистична война”. АФП определя тези негови думи пред аудитория от бизнесмени, културни дейци и университетски преподаватели, свързани с Азия, като намек към Китай.

Пекин и Москва се представят като геополитическа противотежест на Запада, воден от Вашингтон. Подложена на санкции след инвазията си в Украйна, Русия се стреми да засили своите връзки с Китай, който от своя страна не осъди изрично войната.

- Реклама -

Последни новини