- Реклама -

- Реклама -

събота, 1 април 2023 г.
10.6 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Вътрешният министър: Опазването на границата не е мой личен проблем

Опазването на границата трябва да е приоритет на всички институции в България, не само на МВР. Такава позиция изрази вътрешният министър Иван Демерджиев от Варна.

“Всеки, който е в правомощията си, е длъжен да помогне. Това е национална кауза и проблем, не мой личен приоритет. Очаквам всяка българска институция да подходи максимално сериозно към решаването на този проблем”, каза вътрешният министър.

Той постави и няколко въпроса, относно охраняването и строежа на браздата. “Много интересни въпроси се задават за начина, по който се охранява границата. Но никой не си задава въпроса каква е оградата на тази граница. Защо за 10 години никой не обезпечи 110 км. от 250 км. на границата, попита Демерджиев.  – Никой не си зададе въпроса защо пътищата по границата не бяха оправени? Защо 2000 гранични полицаи бяха съкратени и там се полага извънреден труд от сили на полицията и на армията?”

Демерджиев е категоричен, че въпреки липсата на кадри “има добри резултати”. И направи сравнение: през 2021 г. са съставени три досъдебни производства за каналджийство в Бургас. За 2022 г. до февруари 2023 г. – те са 170.

“Не може да се сключват споразумения с по 5 месеца лишаване от свобода с човек, който два пъти сме залявали за каналджийство”, категоричен е Демерджиев. “Ако му беше наложено адекватно наказание, ако не беше слючила прокуратурата споразумение с него, той нямаше да бъде на пътя и да превозва тези мигранти”, допълни той.


Източник: Нова тв

- Реклама -

Последни новини