- Реклама -

- Реклама -

16.8 C
София
неделя, 28 май 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Вътрешният министър: Организацията за изборите е стройна и няма да има хаос, нека хората гласуват спокойно

Няма да се стигне нито до хаос, нито до затваряне на секции в изборния ден, заяви вътрешният министър Иван Демерджиев на брифинг пред журналисти.

Утре МВР и ЦИК ще одобрят правилата за протичане на вота. След серията от бомбени заплахи, всички училища първо ще бъдат проверени, преди да бъдат запечатани за приемането на изборните книжа и през цялото време около тях ще има охрана, увери Демерджиев.

„Създадена е стройна организация във връзка с изборите В събота ще бъдат огледани всички сгради, периметърът около тях ще бъде отцепен. В неделя ще направим всичко необходимо безпрепятствено хората да стигнат до сградите и да гласуват, без да има никаква опасност. Подчертавам, касае се за хибридни атаки, особеното след тях е, че те търсят интерес и популярност, които за съжаление намират и провокират и други хора да вършат същото. Не отчитаме реална заплаха, постоянно ще следим процеса. Нека хората да бъдат спокойни, нека да гласуват спокойно“.

МВР не е изискало учениците да прекратят занятията си още утре на обяд.

„Аз мога да препоръчам децата да си извършват занятията, това, разбира се, зависи и от директорите. Утре ще изготвим процедура, съгласно нея МВР и службите ще поемат ангажимента да преценяват реалната опасност, така че няма да се стигне до затваряне на училища или пропускане на занятия“, коментира Иван Демерджиев.

Той призова ръководителите на обществените сгради и училища да проявят спокойствие, защото при евентуален риск първите хора, които ще предприемат действия, са именно службите и МВР.

Белгийските власти не са искали информация от МВР за задържания българин, обвинен в подготвяне на атентат, отговори министърът на въпрос на БНТ.

„Това лице през 2016 г., още като дете е напуснало България. Той е български гражданин, но от 2016 г. не пребивава тук, така че България няма никаква връзка с неговата евентуална криминална дейност в Белгия“.

- Реклама -

Последни новини