- Реклама -

- Реклама -

22.8 C
София
сряда, 7 юни 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Вярващи се събраха на Литийното шествие в Бачковския манастир (ВИДЕО)

Бачковският манастир е единственият у нас, съхранил най-старото Литийно шествие. На втория ден на Великден на ръце беше изнесена чудотворната икона на Света Богородица, която се носи пеша до местността „Клувията”, където преди стотици години е била открита и пренесена в светата обител.

Венецът, който окичва лика на Божията майка, се плете от от рано сутринта. „Душата ме кара да го правя. Отгоре са ми наредили. Богородица ми се яви и ми каза, че иска да ѝ служа”, обясни 88-годишната Люба, която плете венеца повече от 30 години, пред Нова тв.

Легендата разказва, че на този ден през XVII век иконата е била открита от две овчарчета и върната обратно в манастира. Светинята е била скрита в скалиста местност от монасите, преди турците да опожарят светата обител. Така те са успели да спасят иконата.

„За 20-ти път идвам. Водят ме вярата и надеждата, че Света Богородица – Всесилна Царица, помага като майка. Когато отвориш сърцето си, винаги помощта идва. Всеки ден е чудо, че сме живи. Благодарим на Бога, че сме се събудили”, каза жена от Пловдив.

 

- Реклама -

Последни новини