- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
сряда, 7 декември 2022 г.
9.1 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

В деня на вота: МВнР показва документите за Северна Македония

Избрано

Премиерът Кирил Петков по време на дебата вчера

Дебатите по вота на недоверие към правителството на Кирил Петков приключиха вчера точно в 19.02 часа. Гласуването ще се проведе на извънредно заседание днес от 19.10 часа. След края на дебата вчера Кирил Петков коментира, че е чул „само аргументи без смисъл“. Един от тези аргументи бе ветото на Северна Македония и дали премиерът е преговарял зад гърба на външния министър и депутатите.

Засега няма промени в нагласите на опозицията, както се очерта по време на гласуването за отстраняване на председателя на парламента Никола Минчев – 125 срещу 119 гласа.

След дълго мълчание по същество, забавено от спор секретни ли са документите по преговорния процес с Република Северна Македония, или не – днес те ще бъдат показани на депутатите от Комисията по външна политика. Нейно заседание е насрочено четири часа преди гласуването на вота на недоверие към правителството в пленарна зала, от 15 ч. днес.

Вчера министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска отрече документите да имат секретен гриф в отговор на призив от „Продължаваме промяната“ той да бъде свален от нея, за да може хората да се запознаят с тях.

Дали заседанието на комисията ще е закрито или журналистите ще имат достъп до него ще стане ясно днес.

При всички случаи документацията ще е достъпна за депутатите в комисията. Преди седмица Тошко Йорданов, шеф на ПГ на ИТН – партията, излъчила Генчовска – поиска закрито пленарно заседание на Народното събрание по темата „Северна Македония“ с мотива, че външният министър в оставка има да представи „секретна информация“ на депутатите. Впоследствие заседанието бе проведено в присъствието на журналисти.

„Тайните“ документи дадоха повод на представители на ИТН да заговорят за „предателство“, извършено от премиера Петков. Същите обвинения отправиха и от ВМРО.

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини