- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 29 ноември 2022 г.
3.4 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

В НАТО проверяват кой още не доставя оръжие на Украйна

Избрано

Германска 155-мм самоходна гаубица на фронтова позиция в Украйна

Някои страни от Северноатлантическия алианс са нерешителни по отношение на доставките на тежки оръжия за Украйна, заяви министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте пред изданието “Политико” в кулоарите на срещата на върха на НАТО в испанската столица. Лидерите на Алианса обсъждат днес на заключително заседание колективния си отговор срещу заплахите от Русия за мира и сигурността в Европа и света.

„Все още виждате, че има страни в НАТО, които не са решили“, каза Рюте, визирайки доставките на тежки оръжия за Киев. Според изданието той не е назовал конкретни държави, защото те „със сигурност няма да го направят“, но е добавил, че „всички знаят точно за кого става дума“. „Много е важно Украйна да получи достатъчно тежко въоръжение“, каза Рюте.

България е от държавите, които официално се въздържат да пращат на Украйна „дори един патрон“, както твърди вицепремиерката от БСП и министърка на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

„Изключително важно е всички страни, които все още имат нещо „на рафта“, да го доставят (на Украйна)“, заяви нидерландският правителствен ръководител. „Това може да означава, че през следващите месеци няма да сте в състояние да защитите напълно територията си, но в момента е важно да дадем приоритет на Украйна“.

Днес се очаква отделните държави да кажат с какво конкретно могат да подсилят Украйна в съпротивата ѝ срещу руската агресия. Нидерландия и Германия вече обявиха, че ще изпратят незабавно тежки оръжия. Германия, която дълго се колебаеше, сега е по-решителна и ще добави още 6 самоходни гаубици към вече предоставените 12 броя 155-милиметрови Panzerhaubitze 2000. Нидерландия не посочи вида оръжие, но обеща също да бъде тежко.

Канада се ангажира да подсили присъствието на НАТО в Латвия до бригада, която ще бъде част от силите за бързо реагиране на Алианса срещу евентуално руско нападения.

Държавният глава Румен Радев проведе в Мадрид разговор с министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте за перспективите за последващо развитие на двустранното икономическо и инвестиционно сътрудничество, което да допринесе за модернизацията на българската икономика. Двамата участват в срещата на върха на НАТО, която се провежда в испанската столица, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

По време на разговора бяха обсъдени и теми от дневния ред на Европейския съюз, включително възможните подходи за приемането на България в шенгенското пространство. Не се съобщава нищо за главната тема: заплахата от Русия и военната помощ за Украйна.

Разговорът между двамата бе проведен в кулоарите на срещата на върха на НАТО в испанската столица, отбеляза президентството.

Западът и Русия демонстрират, че са готови за продължително противопоставяне в Европа, а и не само там. Ако съдим по решенията на мадридската среща и руската реакция, отношенията между Русия и колективния Запад ще бъдат разрушени изцяло. Все още има пространство за по-нататъшното им влошаване, независимо от усещането, че няма вече накъде, пише днес руският вестник „Комерсант“.

Противниците очевидно не желаят челна конфронтация, но борбата между тях може да засегне редица „сиви зони“. Украйна не е единствената страна, чиято територия първо стана регион, в който Русия и Западът си съперничеха за влияние, а после се превърна в бойно поле. Към условната сива зона спадат още Молдова и Грузия. Тези постсъветски държави се ориентират към Европейския съюз (Тбилиси все още разчита и на членство в НАТО), но скоро не ще могат да влязат там. А значи Москва може би ще се опита да ги върне в своята сфера на влияние, разсъждава всекидневникът.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини