35.8 C
София
четвъртък, 18 юли 2024 г.
Категории:

В Ню Йорк обявиха извънредно положение заради полиомиелит

Губернаторката на Ню Йорк Кати Хокъл каза, че щатът увеличава усилията си за борба с полиомиелита, след като вирусът, причиняващ опасното за живота заболяване, беше открит в отпадни води в още един окръг на Ню Йорк, предаде Асошиейтед прес. 

Хокъл обяви извънредно положение във връзка с полиомиелита, което позволява на медицинските работници от службите за спешна помощ, акушерките и фармацевтите да извършват ваксинация срещу заболяването, а лекарите да издават постоянни разпоредби за ваксината. Данните за имунизациите ще бъдат използвани, за да се насочат ваксинационните усилия там, където са най-необходими.

Здравните власти започнаха да проверяват за следи от полиовируса в отпадните води, след като през юли в окръг Рокланд беше открит първия случай на детски паралич в САЩ от почти 10 години.  Най-новото наличие на вируса в отпадни води в щата е било установено след изследване на проба, взета миналия месец в окръг Насау.

Според здравни служители пробата е генетично свързана със случая на полиомиелит в Рокланд и предоставя още доказателства за разрастване на разпространението на вируса в региона, след като неговото наличие беше установено в отпадни води в град Ню Йорк, а също в окръзите Ориндж и Съливан.

Здравните власти заявиха, че всички неваксинирани жители на Ню Йорк би трябвало да се ваксинират веднага. Те също така призоваха за подсилващи дози за определени хора като здравните работници в засегнатите райони, лекуващи пациенти, които може да имат полиомиелит.

Нивото на ваксинация срещу детски паралич в щата е 79 процента, но в окръзите Рокланд, Ориндж и Съливан равнището е било по-ниско.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини