spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 4 октомври 2022 г.
9.6 C
София

В родината на рома Риана е национален герой

Избрано

Ако имате възможност да работите дистанционно, можете да упражнявате професията си онлайн от плажовете на карибския рай Барбадос. Островната държава отправи още по време на коронокризата покана към всички чужденци с обещанието да получат облекчания за едногодишни виза, като при влизането ще им слагат „барбадоски печат в паспорта за добре дошъл“. Така че всички желаещи да превърнат Барбадос в свой „хоум офис“ могат да стягат куфарите.

Малката карибска държава преди време заяви желанието си да отхвърли суверенитета на Елизабет Втора и през 2021 г. стана република, като обяви най-известната си жителка Риана за национален герой.

Островът отдавна се е превърнала в любимо място за почивка на най-богатите и известните, любителите на екзотиката и на Риана. В столицата Бриджтаун те вече могат да се разходят и по „Риана Драйв“, както бе прекръстената улицата, на която е отрасла носителката на „Грами“. Някои късметлии дори могат да видят певицата да танцува самба на най-важното културно събитие в Барбадос – фестивала, посветен на прибирането на реколтата от захарна тръстика. Този карнавал се чества с голям ентусиазъм от местни и туристи, тъй като тъкмо от захарната тръстика се прави едно от най-хубавите неща там – ромът, който насища нощите с емоции. Но островът е много повече от партита с ром, живописна природа, изпълнена с аромати на екзотични растения, и прелестни плажове, които са сред най-чистите в света. Барбадос омагьосва също с богата история и култура, както и с автентични карибски преживявания, а курортите му са на световно ниво.

Колкото и да е трудно човек да се откъсне от невероятните плажове и плуването в океана, е добре да отдели време за някои от забележителностите, които са изненадващо много за размерите на острова, наречен Брадат заради гъстите корени на „брадатите“ смокинови дървета по крайбрежието. Така го виждат испанските мореплаватели, които в самия край на XV в. стигат до все още непознатия остров, отдалечен на няколко мили от дъгата на Малките Антили в Карибско море. На брада напомня дори морската пяна, която се разстилала по кораловите рифове на безлюдния остров, останал незаселен главно поради отдалечеността си от другите Карибски острови. В миналото той бил обитаван в отделни периоди от време от различни индиански племена. Островът се появява за първи път на испанска карта през 1511 г. Португалците също идват на острова през 1536 г., но се задържат едва няколко години, като приносът им е снабдяването на острова с месо чрез развъждане на диви свине. Първите, които трайно остават там, са англичаните и техните роби. Приема се, че Барбадос е официално заселен през 1627 г.

Колонизацията му оставя богато наследство във всяко отношение – икономическо, архитектурно, културно. Съхранените стари сгради на острова, построени с материал от кораловите варовикови скали, са преобладаващо в джорджиански и викториански стил, заради което островът е наричан и Малката Англия. Парламентът в Бриджтаун, както и площадът срещу него, който до 1999 г. се нарича Трафалгар Скуеър, са умалени копия на тези в Лондон. На площада също се издига статуя на адмирал Нелсън, донесъл няколко важни победи на Короната, включително и битката при Трафалгар през 1805 г., в която загива. Любопитното обаче е, че статуята в Бриджтаун, издигната на 22 март 1813 г., е с около 30 години по-стара от лондонската.

Докато се разхождате из столицата, вниманието ви ще привлече големият мост над морския ръкав, вдаден в сушата, Именно той дава името на града – от английската дума за мост „бридж“. Издигнат е на мястото, където се предполага, че е бил първият мост на племето араваки. Единият му край е до крайбрежната зона, а другият – до площада с Арката на незавсимостта, чиито колони са украсени с релефи с летящи риби и пеликани – двата символа на страната. В горната част на конструкцията присъства националното дърво – смокинята и националното цвете – Гордостта на Барбадос (Цезалпиния), изобразено дори в личния флаг на кралица Елизабет II.

Един от големите приноси на англичаните е засаждането на захарна тръстика тук. Пионер в това е полковник Джеймс Дракс, който заедно с други плантатори се заема с начинанието още през 1638 г. и това веднага носи мощен търговски успех на острова.

Барбадос се слави и с производствотго на ром. За първи път той е дестилиран в средата на XVII в. от първите добиви на захарната тръстика. Като родина на рома Барбадос конкурира всички острови с качеството на произведения ром, който е по-лек и по-деликатен на вкус от останалите заради фината захарна тръстика и меките маслени нотки в състава му. Спиртоварната Mount Gay, създадена през 1663 г., е вероятно най-старият действащ производител на ром в света. Навсякъде из острова можете да се запознаете с производството му. Разбира се, има и фестивал на рома и храната, тъй като Барбадос се слави като кулинарната столица на Карибите. Логично фокусът е върху пресните морски дарове. Ку-ку и пържената летяща риба са национални ястия, а вкусната комбинация с полента и бамя се сервира с пикантен сос.

Плуването с костенурки оглавява списъка на задължителните преживявания в Барбадос. Сафарито с джип също е приключение, в което ще преминете през тропически гори и край чаровни стари къщи в различни цветове – розово, мента, праскова, лимон. Интересните места за посещение са много, като сред тях са Резерватът за диви животни, паркът „Фарли Хил“ – любим декор за снимане на филми, подходящият за дайвинг подводен парк „Фолкстоун“, най-голямата пещера на Карибите „Харисън“, в която електрически трамвай ще ви разходи сред дълбините й.

Последни новини