- Реклама -

- Реклама -

18.6 C
София
петък, 29 септември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

В Румъния ротацията на премиер се отложи

Келемен Хунор, Николае Чука и Марчел Чолаку (от ляво на дясно) застанаха заедно пред медиите, за да обявят, че отлагат ротацията на премиера, която трябваше да се извърши вчера.

„Няма да подавам оставка като премиер на Румъния и ротацията на правителството няма да се състои, докато не разрешим проблемите с образованието и стачката на учителите не бъде преустановена.“

Това съобщи настоящият министър-председател на страната Николае Чука на извънредна пресконференция в деня, в който трябваше да се оттегли от премиерския пост и да предаде щафетата на председателя на Камарата на депутатите и лидер на социалдемократите Марчел Чолаку, предаде БТА.

“Няма да подавам оставка и да бягам от отговорност до разрешаването на кризата”, подчерта Чука. Той бе подкрепен от бъдещия си наследник Чолаку, който заяви, че обявеното решение е правилно и промените в правителството не могат да се осъществят в напрегната атмосфера.

“Това е решение, което взимаме заедно. Приехме, че приоритет №1 в правителствената програма са учителите и здравната система. Заедно ще продължим, аз представлявам законодателната власт, вие представлявате изпълнителната власт, ще се опитаме да разрешим този проблем, но трябва да имаме и баланс”, заяви Чолаку.

“Убеден съм, че има нужда от предвидимост, отговорност и укрепване на доверието в обществото”, посочи Келемен Хунор, лидер на третия коалиционен партньор в правителството – Демократичния съюз на унгарците.

Премиерът Чука подчерта, че благодарение на създадената стабилна коалиция и политическа стабилност, досега Румъния е успяла да управлява енергийната криза и да се справи с последиците от войната в Украйна и с ефектите от инфлацията.
Размяната на премиерския пост беше договорена между либералите и социалдемократите през есента на 2021, когато двете партии се съгласиха да управляват заедно.

- Реклама -

Последни новини