9.8 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

В САЩ ще забраняват дискриминация заради прическа

Членовете на Камарата на представителите на американския Конгрес приеха днес законопроект за забрана на расовата дискриминация, основаваща се на прическата, предаде Франс прес.

Законопроектът цели по-специално да защити афроамериканците, които са жертва на правила, налагащи им определени прически, по-специално на работното място или в училище.

„Като цветнокожа жена аз обожавам плитките, знам какво е да се почувстваш отхвърлена заради прическата“, каза парламентаристката от щата Мисури Кори Буш малко преди самото гласуване.

Примерите за този тип дискриминация има доста в САЩ. Така например в края на 2019г. тийнейджър от Тексас беше отстранен временно от училище и заплашен с изключване, ако не отреже плитките си, преценени като прекалено дълги. А по време на училищен турнир по борба през декември 2018 г. съдия нареди на ученик да си отреже косата под заплахата от дисквалификация, като се аргументира, че прическата му не е по правилата на спортната дисциплина.

Критици на законопроекта, сред които и републиканецът Джим Джордан, обвиниха демократите, че чрез него се опитват да отклонят вниманието на хората от проблеми, които вълнуват американците, като инфлацията или цените на горивата.

Законопроектът вече получи подкрепата и на президента Джо Байдън. Сега той предстои да бъде внесен в Сената, където съдбата му ще е неясна.

Източник: БГНЕС

Снимка: Pixabay/StockSnap

Последни новини

- Реклама -