- Реклама -

- Реклама -

събота, 1 април 2023 г.
10.6 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

В Турция започнаха арести заради публикации около земетресенията

Турската полиция задържа 37 души за публикациите им в социалните медии, свързани с мощните земетресения в понеделник, опустошили райони в Турция и в съседна Сирия, предаде ДПА.

Задържаните са споделяли публикации „с цел да всеят страх и паника сред населението“, информира днес в съобщение в Туитър полицията.

Не се уточнява за кои постове става дума.

Няколко уебсайта също бяха затворени, защото например операторите им искаха да се възползват от желанието на хората да помагат и са мамили дарителите, добави полицията.

Много традиционни медии в Турция са под контрола на правителството, което прави социалните медии важен ресурс за алтернативна информация, въпреки че тези публикации често е трудно да бъдат проверени, отбелязва ДПА.

В сряда Туитър беше временно блокиран в Турция, поради което опозицията заяви, че правителството се опитва да заглуши критиките за това как се справя с кризата след земетресенията.

В южния окръг Хатай – един от най-тежко засегнатите – хората дълго време бяха оставени да се справят сами. Президентът Реджеп Тайип Ердоган призна, че е имало проблеми със спасителните действия, но обвини онези, които критикуваха късното пристигане на помощта, че разпространяват лъжи.

Най-малко 18 991 души са загинали, а 75 523 са ранени в резултат на двете силни земетресения,  съобщи днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган. В съседна Сирия загиналите са 3384.

- Реклама -

Последни новини