- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
неделя, 4 декември 2022 г.
6.1 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

В Херсон и пияниците не искат руски паспорти и рубли

Избрано

Надписът на транспаранта: Херсон е Украйна!

Жителите на временно окупираната Херсонска област не са съгласни да плащат с руски рубли и да получат руски паспорти. Пенсионерите, които са взели парите си в руската валута, веднага отиват да ги обменят за гривни. Това съобщи ръководителят на Херсонския областен съвет Александър Самойленко в интервю за „Укринформ“.

Според него първият опит на окупаторите да въведат рубли е бил в Генически район, който бе завзет пръв.

„Взеха списъци на най-уязвимите – пенсионерите, и им платиха по 10 000 рубли. Но какво се случи – бабите взеха парите, отидоха и веднага ги обмениха за гривни, които сложиха в джобовете си, а рублите се върнаха в Крим“, разказва Самойленко.

Според него оттогава досега окупаторите не са имали други съществени опити да въведат рублата.

„Има големи земеделски предприятия, които сега работят на ръба на колаборационизма, и използват рублата за закупуване на горива и смазочни материали и т.н. Но тук става дума за непарични рубли. Що се отнася до парите в брой, те са много малко. Никой не иска да приеме рубли“, каза ръководителят на регионалния съвет.

Той отбеляза, че ситуацията с руските паспорти е същата – никой не иска да ги вземе.

„Обявиха кампания, че ще дадат 10 000 рубли на всеки, който се откаже от украинско гражданство и получи руски паспорт. Но никой не пожела да го направи, дори сред маргиналите. Даже пияниците разбират, че украинският паспорт е всичко, а руският – нищо“, каза Самойленко и добави, че заради тази позиция на жителите на Херсон проблемът с издаването на руски паспорти днес изглежда като отложен.

На 11 юни ръководителят на президентската канцелария Андрий Ермак заяви, че кампанията за раздаване на руски паспорти във временно окупирания Херсон се е провалила. Според руските пропагандни медии не е имало много желаещи да вземат „документа“ – общо 23-ма души от 250 000 население.

В Херсон се провали и опита на 12 юни да бъде отбелязан т. нар. Ден на Русия в Херсон. На „празника“ в града се събрали едва около 30 души.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини