- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
сряда, 7 декември 2022 г.
9.1 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

„Газпром“ си иска 300 млн. евро от финладска компания за недоставен газ

Избрано

Руският енергиен гигант „Газпром експорт“ (Gazprom Export) съобщи, че арбитражен съд в Стокхолм е постановил, че финландската компания „Газум“ (Gasum) трябва да му изплати над 300 милиона евро (311 милиона долара) за доставки на газ, след като не се е придържала към задълженията си по клаузата „вземай или плащай“ (договорно условие, при което независимо дали се ползва природен газ или не от клиента той е длъжен да го плати, бел. ред.), предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Противно на твърденията на руската компания вчера „Газум“ заяви, че арбитражният съд е постановил, че не трябва да плаща за доставките в рубли (без да уточнява дали изобщо дължи неустойки бел. ред.), както поиска „Газпром“, след като Европа наложи санкции срещу Кремъл заради инвазията в Украйна.

Впоследствие през май финландското дружество заведе арбитражно дело срещу „Газпром“. Малко след това руският износител спря газовите потоци за Финландия.

„Арбитражният съд, наред с други неща, нареди на „Газум“ да изплати задълженията си към „Газпром експорт“ за над 300 милиона евро за доставки на газ и във връзка с неизпълнение на задължението „вземай или плащай“, както и лихви за забавеното плащане“, заяви още компанията с централа в Санкт Петербург.

Трибуналът е „потвърдил законността на спирането на доставките на газ“ в случаите, когато купувачът не е заплатил в рубли, изискване, оповестено от руския президент Владимир Путин, обясниха от руска страна.

Според „Газум“, която има дългосрочен договор за доставка на природен газ с „Газпром“, арбитражният съд е упълномощил двете компании да продължат преговорите по спора.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини