- Реклама -

- Реклама -

петък, 27 януари 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Газът в Европа поевтинява под 70 евро/MWh

Природният газ в Европа продължава да поевтинява в началото на новата година, спадайки под 70 евро за мегаватчас (MWh) за пръв път от началото на военната инвазия в Украйна, която Русия започна на 24-ти февруари 2022 г.

В началото на търговията в сряда февруарските фючърси на нидерландския газов хъб TTF поевтиняват с нови 7% към 67 евро/MWh, достигайки най-ниско ценово ниво от 16-ти февруари миналата година.

По този начин газът в Европа вече се търгува с близо 80% под неговите рекордни нива малко под 350 евро за мегаватчас, достигнати в края на август миналата година, тъй като по-високите от очакваните температури на стария континент намалиха опасенията относно недостига и необходимостта от синьо гориво. Прогнозите сочат температури над сезонните норми за по-голямата част от Европа през следващите две седмици.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро/MWh)

В същото време рекордният внос на втечнен природен газ, по-запълнените от нормалното газови хранилища в ЕС и увеличеното производство на вятърна електроенергия във Франция и Германия през последните дни също помогнаха за продължаващото поевтиняване на природния газ.

Газохранилищата в цяла Европа са пълни на 83,52% към 2-ри януари, което е доста над петгодишната сезонна норма на запълняемост по това време на годината от около 70%, според последни данни на Gas Infrastructure Europe (GIE). Газохранилищата в Германия пък са пълни на 90,64%, след като необичайно топлото време около коледните и новогодишните празници намали консумацията на синьо гориво и дори позволи допълнително нагнетяване на газ в хранилищата на страната.

Българското газохранилище в Чирен е запълнено на 82,19% към 2-ри януари, което също е значително над осреднената за предходните пет години запълняемост към този период, според данните на GIE.

Междувременно руският енергиен гигант „Газпром“ заяви, че ще достави в сряда 37,8 милиона кубически метра природен газ за Европа през Украйна, което представлява спад от 10,4% спрямо 42,2 млн. куб. метра във вторник.

През последните месеци „Газпром“ доставяше повече от 40 милиона кубически метра газ на ден по този маршрут. Последният път, когато достави по-малко от 40 mcm, беше на 11 юли 2022 г, когато достави 39,4 млн. куб. м.

Това намалено газоподаване може да ограничи поевтиняването на синьото гориво в Европа.

- Реклама -

Последни новини