35.8 C
София
четвъртък, 18 юли 2024 г.
Категории:

Галъп: Само един от четирима българи иска предсрочен вот

41,3% от българите по-скоро не са съгласни да има нови предсрочни избори. 26,5% са на обратното мнение. По отношение на оставка на правителството хората у нас не са толкова категорични, но дори и там изглежда, че нежеланието за оставка все още надделява, макар и с малко – 39,8% срещу 36,7%. 

Това показват данни от изследване на „Галъп интернешънъл болкан“, проведено от 2 до 10 юни сред 806 пълнолетни българи по метода „лице в лице“ с таблети.

Действията на Слави Трифонов са дошли всъщност на фона на осезаемо обществено нежелание за нови резки политически движения, коментират социолозите.

Новото френско предложение за Северна Македония пък е дошло на фона на продължаващо категорично убеждение, че Скопие не е направило достатъчно, за да бъде премахната българската „спирачка“.

Остава неяснотата по голямата тема от последните години – антикорупционна политика, остава и декларираното обществено противопоставяне на действията на Владимир Путин в Украйна.

Това са обобщенията от редовната независима изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“.

62,8% от пълнолетните българи смятат, че Северна Македония не е направила достатъчно България да премахне ветото. Под една десета смятат, че РСМ е направила достатъчно. Данните затвърждават наблюденията, че позицията на българското общество по темата остава твърда и непроменена. Това са традиционните нива по тези въпроси.

Мнозинството от потенциалните гласоподаватели на всички парламентарно представени партии смята, че РСМ не е направила достатъчно. Сред по-младите личи по-слаба осведоменост по темата, но и там мнозинствата са очевидни. При по-възрастните мненията са изключително твърди.

Ниска е осведомеността по другата основна тема – антикорупционната политика. Например по идеята за разделяне на ресорната комисия на два нови органа не е малък делът на тези, които не могат да отговорят категорично на въпроса – 40,7%. Идеята се подкрепя от 24,3% от пълнолетните българи, но 35% са на противоположното мнение.

По голямата външнополитическа тема – войната – структурна промяна в мненията у нас няма. Както наскоро „Галъп интернешънъл болкан“ публикува, 58,8% у нас твърдят, че не одобряват действията на Владимир Путин в Украйна. 23,3% обаче не крият, че одобряват тези действия.

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини