11.5 C
София
вторник, 23 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Ганев: Цените на горивата няма да спаднат докато продължава конфликтът в Украйна

„Цените на горивата няма да спаднат докато продължава конфликтът в Украйна“. Това каза Георги Ганев от „Демократична България”. По думите му, ако се сложи край на конфликта, бързо ще има преструктуриране на нещата и цените ще паднат надолу.

„Има два двигателя, определящи за поскъпването на горивата- общата инфлация в целия свят и поскъпването на горивата на световните пазари. Смяташе, се че нива от над 100 долара за барел са прекомерно високи, но се вижда, че от началото на войната тези нива се поддържат. Петролните и газови доставки могат да бъдат силно увредени заради конфликта. Цените ще продължат да се покачват заради неяснотата около ситуацията”, каза той.

Той коментира още, че се направи опит у нас ситуацията с горивата да всее паника и някой да извлече дивиденти от това.

„Кой и защо не е ясно. Положението  с горивата обаче не е като това със зърното- горивата се внасят. Проблемът  е сериозен Може д бъде решен, но това ще има цена и логистични предизвикателства”, обясни той.

Във връзка с проблемите около износа на зърно Георги Ганев коментира, че няма причина тазгодишната реколта у нас да не бъде нормална.

„България е една от малкото страни в Европа, която е призводител и износител назърно. Имаме по-малки потребности, отколкото е една реколта. Резървът ще е сигурен, прекомерно презапасяване не е препоръчително”, обясни той.

Ганев обърна внимание и на отказа на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова за се яви във външното министерство. „Личната ми позиция е, че тя много сериозни ни обиди”, обясни той.

Източник: Нова
кадър: Нова

Последни новини

- Реклама -