- Реклама -

- Реклама -

22.8 C
София
сряда, 7 юни 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Гаф на военното министерство: Не знаят колко повиквателни са пратили

Министерството на отбраната няма информация за броя на повиквателните, които се разпращат към хора от запаса и резерва. Това става ясно от отговор на служебния министър Димитър Стоянов до депутата от ПП – ДБ Божидар Божанов.

Народният представител е отправил въпрос в рамките на парламентарния контрол колко са пратените повиквателни/писма/покани от януари 2020 г. до днес. Мотивира се с циркулиращи в публичното пространство притеснения. А отговорът е, че военните окръжия не събират и не съхраняват информация за броя. Обяснението е, че военният отчет се актуализирал ежедневно, данните се променяли.

Преди две седмици министерството съобщи пред БНР, че през цялата 2022 г. и първите месеци на 2023 г. са връчени толкова повиквателни заповеди, колкото в годините назад до 2011-а. „Всяка година се извършва  актуализиране на базата данни за хората от резерва и запаса, които се водят на военен отчет“, бе казало министерството пред радиото. А и че подмяната на запасни и техника-запас се извършва основно през месеците февруари, март, април, август, септември и октомври – чрез изпращане на известия до запасни и собственици на техника-запас без мобилизационно назначение, като на място в окръжията получават повиквателна заповед и им се разясняват причините за нейното връчване.

От отговорите до Божанов, който бе министър на електронното управление в четворната коалиция, става ясно още, че към момента не се предвижда събирането на данни за резервисти, запасняци и собственици на техника-запас да става по електронен път от масивите на други институции (заболявания, трудови договори и т.н.). Ако информацията се събира електронно, биха се спестили административни разходи. Но отговорът е, че било важно данните да се представят лично на място, а и съответният човек да положи подпис.

Източник: segabg.com

- Реклама -

Последни новини