13.9 C
София
понеделник, 20 май 2024 г.

Генерал Атанасов на нож с Бойко Рашков заради съветник от ДС

ФИЛТЪР

Атанас Атанасов от ДБ атакува Бойко Рашков, показа проверка на „Филтър“. Зам.-председателят на парламента е входирал в деловодството на Народното събрание въпрос към вътрешния министър за връзките му с Държавна сигурност. Атанасов не обвинява шефа на МВР в принадлежност към репресивния апарат на комунистическата партия. Става дума за съветник на Рашков във Вътрешното министерство. Това е Пламен Фердов, който е работил за Шести отдел на ДС.

„Според публикации в медиите сте назначил за съветник в политическия си кабинет Пламен Стоилов Фердов. За лицето се твърди, че е бил щатен служител на Шесто управление на комунистическата държавна сигурност. Има ли такъв съветник и кои са личните му и професионални качества, за да го назначите?“, пита Атанас Атанасов, който е бил ръководител на службата за национална сигурност, но в демократичните времена, в правителството на Иван Костов.

Информацията, че Пламен Фердов съветва Бойко Рашков беше публикувана от „Биволъ“ преди две седмици. Не са тайна близките отношения на вътрешния министър с журналистите от сайта, които след това рязко охладняха. В същото време назначенията на съветници в политическите кабинети на министрите не са публични и няма информация за тях.

Според сайта на парламента се очаква Бойко Рашков да отговори на Атанас Атанасов до края на седмицата. Съпредседателят на „Демократична България“ е известен като враг на Държавна сигурност, също както човека, на когото дължи кариерата си в службите и политиката – Иван Костов.

Пламен Фердов наистина е служил като офицер в Шести отдел на Държавна сигурност. Това потвърдиха пред „Филтър“ негови бивши колеги от службите за сигурност, които са категорични, че в това нямало нищо лошо, а той нямал петна в биографията си. Заради познанията и контактите си Фердов е бил управител на големи компании, свързани със сигурността и петролния бизнес.

Освен на Бойко Рашков Пламен Фердов е бил съветник и на друг вътрешен министър. През 2013 г. от експертизата му се е ползвал и Цветлин Йовчев, който беше силов вицепремиер в правителството на Пламен Орешарски, показва справка в масивите на МВР.

Намесата на Атанас Атанасов по въпроса със съветника на Бойко Рашков е притеснила отговорни фактори в четворната коалиция, научи „Филтър“ от източници в парламента. Въпреки че са на различни идеологически фронтове, председателят на ДСБ винаги се е изказвал ласкаво за министъра на вътрешните работи, откакто е на поста. Това

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img