16.4 C
София
вторник, 27 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Генчовска: Всички българи, евакуирани от Киев, вече са в Молдова

„Всички наши сънародници, които тръгнаха от Киев в късните часове, вече са на територията на Молдова. Те са посрещнати от българските дипломатически представители. Имат храна и вода. Това са около 200 души – майки с деца“, каза министърът на външните работи Теодора Генчовска.

„Има заявки от други българи от Киев и от Харков. Работим с други членки на ЕС, имаме съдействие и от НАТО. Опитваме се да ги групираме по възможно най-бързия начин. Хубавото е, че бройката вече драстично намаля“, каза още Генчовска.

Тя коментира и случая с жената, която не беше евакуирана, въпреки че бе подала документи.

„Тя вече се е свързала през други българи със Ситуационния център. В цялата тази суматоха има някакво разминаване в списъците, които нашата дипломатическа служба в Киев е имала и пълния списък на МВнР. Не е забравена. Те всъщност са две жени с едно дете. Работи се за евакуацията им“, обясни Генчовска.

По думите й операцията по евакуиране в нощта на понеделник срещу вторник е протекла тежко. Имало и два случаа на мъже с украинско гражданство, които  са били върнати, защото подлежат на мобилизация.

 

Източник: Нова

снимка: Нова

Последни новини

- Реклама -