9.7 C
София
неделя, 14 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Ген. Бен Ходжис: До 10 дни Русия ще спре военните действия в Украйна

„Не притежавам кристално кълбо, но Русия изглежда предприе тактика за смазване на украинските градове. За да го стори обаче, ѝ липсват три неща – време, достатъчно войници и достатъчно муниции“, коментира генерал-лейтенант Бен Ходжис. Бившият командващ на силите на НАТО в Европа ген. Ходжис е убеден, че в рамките на десетина дни Русия ще спре активните военни действия в Украйна. Това заяви самият той в интервю за MSNBC.

За да стане това обаче, американският генерал посочи, че доставките на оръжие за Украйна от Запада не трябва да спират – за да могат украинските сили да продължават да унищожават руската военна техника.

„В момента ситуацията прилича малко на състезание. Ако доставяме достатъчно оръжие на Украйна и им помагаме, а руснаците не променят ситуацията с логистиката си, то очаквам спиране на активните военни действия от руска страна“, каза Ходжис.

Във връзка с тези думи, телевизия Nexta препубликува в своя профил в Twitter информация на CNN, че Русия иска помощ от Китай – при това невоенна помощ, включително пакети за бърза храна, които се ползват на фронта.

Британският вестник Financial Times също публикува материал, базиран на информация от САЩ. Според нея Русия е поискала тъкмо военна помощ от Китай, както военно оборудване, така и помощни средства. От китайското външно министерство категорично отрекоха.

Информацията обаче излезе точно преди срещата на Джак Съливан, един от най-важните военни съветници от администрацията на Джо Байдън, с китайския му колега Жанг Джиеши в Рим.

Това е първата среща на толкова високо ниво между САЩ и Китай, откакто Русия нападна Украйна. Показателно е, че китайските държавни медии заемат проруска позиция и агенция „Синхуа“ публикува „разследване“ със сателитни данни за предполагаеми американски биолаборатории в Украйна.

Източник: Епицентър

Последни новини

- Реклама -