- Реклама -

- Реклама -

четвъртък, 30 март 2023 г.
10.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Георги Гергов наднича зад „Левицата!“

Александър МЕТОДИЕВ

Изгоненият от БСП Георги Гергов стои зад обединението на малките леви партии, които ще се пробват да влязат в парламента още на изборите през април, научи „Филтър“ от запознати с разговорите между формациите, както и от източници, присъствали на срещата в Пловдив.

Миналата седмица градът под тепетата събра „Изправи се.БГ“ на Мая Манолова, „Движение 21“ на Татяна Дончева, „Нормална държава“ на Георги Кадиев, АБВ на Георги Първанов – всички напуснали или изключени от столетницата. Там бяха и леви политици, включително и членове на БСП като организатора Костадин Паскалев и Валери Жаблянов, които са вътрешни опозиционери на Корнелия Нинова, евродепутата Петър Витанов, Кирил Добрев и много други знакови лица от БСП. На събитието е решено засега коалицията да се нарича „Левицата!“.

Форумът е бил в грандхотел „Пловдив“ на Сава Чоролеев. Георги Гергов има на разположение друг огромен хотел с конферентни зали, както и Международния панаир в града, който овладя благодарение на съда и общинския съвет в Пловдив. Там форумите си провеждат от „Продължаваме промяната“.

За Гергов не е било проблем да подслони събитието на отцепниците от БСП, но не искал връзката му със зараждащата се нова лява сила да е очевидна.

Въпреки това обаче негови хора са били на събитието, и то не като обикновени участници. Общинският съветник от Пловдив Йордан Василев например е един от организаторите на събирането и радетел за ново ляво обединение. Василев е кадър на Георги Гергов и беше изключен от БСП малко след него. Днес той е представител на групата на „Автентична лява БСП“ заедно с другите 6 съветници, които останаха верни на Гергов след конфликтите му с Корнелия Нинова. Йордан Василев и негови колеги общинари са били сред най-дейните участници. Той е бивш председател на организацията на БСП в район „Източен“ в Пловдив, а пред лятото здрави момчета не го допуснаха до конференцията, на която Корнелия Нинова си върна властта.

На форума на левицата в Пловдив са присъствали и кметовете на общините „Марица“ и Садово, които са избрани с подкрепата на БСП, но също са приближени и верни на Георги Гергов. А на събитието в Пловдив Татяна Дончева дори попитала нервно червените защо се борят срещу сделката за Пловдивския панаир, като могат да говорят за цената на водата и на тока например, което повече интересува левите избиратели.

Пловдивската връзка на новото ляво обединение с Гергов се доказва и с присъствието на всички опозиционери на Корнелия Нинова, които все още са в БСП, но са в немилост. Огромното мнозинство от тях и до днес поддържат отлични отношения с Георги Гергов.

Нинова победи Гергов в БСП след дълга битка за власт. Сега той ще направи всичко възможно, за да й помогне с провала на изборите, категоричен е източникът на „Филтър“, който е присъствал на лявата конференция.

Всички участници са били категорични, че трябва да се явят на изборите още през април, а не да чакат следващите през есента, когато са и местните. Единствено Татяна Дончева е изказала съмнение, че за два месеца ще могат да се подготвят ясни правила и да се организира кампания. Те нямат проблем с мандатоносител, защото всички партии са регистрирани от съда и дори могат да заявят общото участие в ЦИК.

Общият резултат на всички леви партии извън БСП на последните няколко избора е малко под 4%, но с отцепването на допълнителни гласове от столетницата влизането в новия парламент е напълно възможно, пресмятали враговете на Нинова в Пловдив. Поне 50 души от лицата на БСП ще се пробват за депутати и ще работят в регионите си за успеха на новото обединение.

- Реклама -

Последни новини