25.8 C
София
четвъртък, 18 юли 2024 г.

Георги Първанов: Борисов да поеме лидерството за съставяне на кабинет

Днес лидерството се разбира като средство за търсене на реванш, като начин да смачкаш или унижиш опонента си. Преговорите за правителство не могат да минат без Борисов.Това казва бившият президент Георги Първанов в интервю за Епицентър.

Според него ако не се реализира първият мандтат, автоматически ще отпадне и вторият.

„Всички трябва да се готвят – да преглътнат, каквото има за преглъщане, и да се реализира третият мандат, вече свалили подозрения и обвинения към първите две политически сили“, смята Първанов.

„Коалиционната култура е нещо, което се формира с години. Коалиция от днес за утре е съмнителна, да не кажа обречена. Поведението на Кирил Петков в политиката е недопустимо, неприлично и даже хулиганско“, коментира той.

Първанов дава рецепта – лидерите на парламентарните партии трябва да се вземат в ръце и те да решат въпроса с управлението на държавата. Нелепо е една партия да поставя като условие отстраняването на лидера на друга партия, за да води преговори с нея.

Бившият президент припомня, че през 2005-а коалицията се е случила, защото имахме разума и доминиращото разбирателство на царя и на Ахмед Доган.

„Днес трябваше да се осмисли истината – че системните партии ГЕРБ, БСП, ДПС могат да бъдат в основата, да станат гръбнака на една управляваща коалиция. Тезата да правим евроатлантическо правителство, е измислена“, разсъждава той.

Според него е било грешка създаването на т.нар. контактната група, предложена от ГЕРБ.

„Политическата система е пред рухване, необходимо е спешно оздравяване на партиите. Не виждам как ще се събере мнозинство за президентска република – това е поврат в Конституцията“, зазва бившият президент.

Той коментира и състоянието на БСП:

„За изгоненените и изключените от БСП трябва да се намери деликатен начин да се върнат отново в партията“

За войната в Украйна казва, че „тези, които най-много надуват фанфарите за изпращане на войници, няма да отидат те или да изпратят децата си“.

„Ние може морално да подкрепяме Украйна, но нито стъпка повече от това, което досега сме направили!“

По въпроса с гласуването той смята, че трябва да се съчетаят машинното и хартиеното гласуване.

Източник: Епицентър

Снимка: БНТ

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини