spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
неделя, 2 октомври 2022 г.
18.6 C
София

Георги Първанов: Стига с този реваншизъм, България губи

Избрано

Не се меся на Радев, а историята ще покаже коя линия е по-добра – два мандата без служебно правителство, или тази, при която за година и половина има 4 служебни кабинета.Нашите депутати не могат да погледнат по-далече от носа си, даже вече не и в рамките на мандата. А ни трябва стратегическо мислене. Това казва бившият президент Георги Първанов в интервю за „24 часа“.

Първанов не отрича да е „бащата“ на тройната коалиция, но според него начинът, по който се сглобяват коалициите днес, е коренно различен.

„Ние преговаряхме повече от два месеца по политики, по детайлите дори. А сега непрекъснато чета в медиите, че усилията са да се намерят 1-2-ма депутати, които да подкрепят новата управляваща коалиция. Докога ще е това? До следващия завой, когато някой друг ще ги намери и купи“, казва бившият президент.

„Този модел наистина е порочен и неработещ. Той няма перспектива. Първо, трябваше да имат готовност да преговарят в по-широк план и на по-широк фронт. А вече повече от година сме затънали в един див реваншизъм, което няма да ни доведе доникъде“, коментира Георги Първанов.

Той смята, че България губи от това, че една или друга партия се поставя в изолация.

„И то след поредица от избори и неуспешни опити за управление. Значи е сбъркана философията. Мислех, че реваншизмът и агресията ще останат в миналото с управлението на Бойко Борисов. Тези сега са по-големи реваншисти и не дават да се издума за разговор с останалите. А става дума за национални проблеми.“

„Защо да не си говорят, когато трябва да мислим за спасяване на енергетиката, да търсим източници на газ, да решаваме продоволствените проблеми и кризата, която е и световна? Това не може да става на крехките плещи на тези момчета и момичета, които доминират в парламента сега. Свидетели сме на едно безкрайно викане за оръжията, не може да продължава така. Стига реванш, дайте да върнем разума в отношенията“, убеден е Георги Първанов..

 

– Но червените линии вече са толкова много, обидите станаха лични – смятате ли, че партиите все още могат да намерят път една към друга в този парламент, че дори и в следващия, където се очаква същата картина?

„Против съм да се слагат червени линии априори. Още не си казал “добър ден” на колегата, от която и формация да е той, но вече си решил, че с него контакт е невъзможен. Всичко трябва да е възможно, докато се седне да се обсъждат идеи. И ако се сглоби нещо работещо и прагматично, да се върви напред.

Не е задължително ГЕРБ и ДПС да влязат в управлението, но не може да ги заклеймяваш непрекъснато и парламентът да преживява във война с тези формации. Това работи за тях. Ако имат малко тактически усет по-младите, ще разберат, че така само помпат интереса, а оттам и рейтинга на двете партии. Там има опитни кадри – не само процедурно, но със знания по ключовите въпроси, по кризите, които преживяваме“, коментира той.

 

Последни новини