- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
сряда, 7 декември 2022 г.
9.1 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Георги Свиленски: Оцеляването на кабинета не е по-важно от Северна Македония

Избрано

„Северна Македония е червена линия за нас, няма да отстъпим, казва шефът на парламентарната група на „БСП за България“ Георги Свиленски в интервю за 24 часа.

БСП не предлага ново програмно правителство в класическия смисъл, а Министерският съвет да остане в този състав, но да се определят ясни приоритети и срок за изпълнението им, казва Свиленски. Той каза, че БСП най-добре знае какво е да бъде подлагана на натиск и да бъдат отнемани депутати. В случая обаче става дума за друго – натискът върху тях е да се откажат от досегашната си подкрепа за правителството.

„Очаквам да има отговорни депутати, които да надскочат партийните си ангажименти и да застанат на страната на хората. Най-лошият вариант за държавата са избори сега, защото това носи опасност и от връщане на Борисов на бял кон“, каза депутатът.

Имаме експертиза и в енергетиката, и в регионалното развитие, и във външната политика – коалицията може да разчита на БСП в търсенето на подходящи кандидати. Не ни притеснява, че ГЕРБ ще ни подкрепят за Изборния кодекс – целта е да дадем възможност на хората да гласуват и да има легитимност на институциите“, уточни Свиленски.

„Към този момент не е важна съдбата на правителството, а съдбата на държавата и актуализацията на бюджета, с която може да се даде необходимата подкрепа за бизнеса и гражданите. А колкото до съдбата на правителството – ситуацията е динамична, виждате. От гледна точка на парламентарна подкрепа – на този етап такава има. Друг въпрос е дали през следващата седмица тя ще се увеличава, или намалява“, подчерта той.

Той коментира и записът, в който депутатът от ИТН казва, че чакат още петима отцепници.

„Очаквам да има отговорни депутати, които да надскочат партийните си ангажименти и да застанат на страната на хората, които са ги изпратили в парламента. Защото тук говорим за конкретни неща – за бюджет, за плана за възстановяване, заради който трябва да бъдат приети промени в над 20 закона. И тези хора, които искат да съборят правителството, трябва да направят своя избор – дали искат стабилност и устойчивост, или хаос и избори.“

„Получи се неразбиране с термина “програмно правителство”. Това, което обсъждахме, не е съставянето на ново правителство в рамките на този парламент с независими експерти и програма. Нашият вариант е да се начертаят ясните програмни приоритети, които трябва да бъдат приети в рамките на 1-1,5 г., и правителството да продължи да работи само по тях. В този състав и в тази коалиция, а не с нови формати и подкрепа“, каза още Георги Свиленски.

„С поведението си досега Северна Македония не дава абсолютно никакви основания да имаме доверието и увереността, че биха започнали да изпълняват евентуалните ангажименти, ако бъде дадена зелена светлина сега и в процеса на времето тези неща бъдат проследявани дали се изпълняват. Разбирам усилията на ЕК и всички европейски държави, загрижени за присъединяването, но все пак ние трябва да защитим нашите национални интереси“, заяви депутатът от БСП.

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини