35.8 C
София
четвъртък, 18 юли 2024 г.

ГЕРБ внасят в НС предложение за намаляване цените на горивата

Депутатите от ГЕРБ внасят предложение за изработване на механизъм за намаляване на цените на горивата. Партията настоява още енергийните компенсации за бизнеса да продължат и през следващата година, а битовите потребители да излязат на свободния пазар чак от 2026 г. Предложенията ще се обсъдят първо в комисията по енергетика.

Едно от предложенията на ГЕРБ – за всеки зареден литър гориво един лев да се връща във Фонда за енергийна сигурност, а след това сумата да бъде разпределяна към бензиностанциите, които да намалят крайните цени за потребителите.

„Цената на уралския нефт преди година и половина и сега е една и съща, тогава обаче бензинът и дизелът струваха 2,30 (лв.), а сега струват 3,50“, коментира преди дни един от вносителите на предложението Делян Добрев.

Според служебния министър на икономиката Никола Стоянов, който ще бъде изслушан от депутатите, но пред икономическата комисия на парламента, идеята е неработеща, защото ще носи приходи към европейския, а не към националния бюджет.

Пред БНР министър Стоянов обяви, че правителството ще внесе в парламента пакет от свои законодателни предложения, които да доведат до поевтиняване на горивата, „или през компенсации, които са по-големи, или самите цени да започната да спадат така, че и населението, и фирмите ще могат да разчитат на по-ниски цени на горивата в следващите месеци“.

Другите две предложения на ГЕРБ, които комисията по енергетика ще разгледа, са отлагането на либерализацията на пазара на ток за битовите потребители до началото на 2026 г., дефиниране на енергийната бедност и изготвянето на критерии за енергийно бедни, както и разработването и въвеждането на тръжна процедура за дългосрочна 10-годишна доставка на неруски природен газ, която МС да предложи до 30 ноември тази година.

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини