- Реклама -

- Реклама -

2.4 C
София
сряда, 6 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

ГЕРБ може да се откаже от първия мандат, ако ПП-ДБ предложат редовен кабинет с втория

Коалицията ГЕРБ-СДС би се отказала от първия мандат, но ако получи гаранции от ПП-ДБ, че с втория мандат ще има редовен кабинет, заяви пред журналисти в Народното събрание Томислав Дончев от ГЕРБ.

По думите му една такава гаранция би могъл да бъде списък с имена за проектокабинет, представен от ПП-ДБ, в който са включени безспорни – по думите му – експерти. Това била и причината вчера лидерът на ГЕРБ да поиска от ПП-ДБ състав на Министерски съвет.

Искането му дойде на лидерската среща, на фона на която от формацията на Кирил Петков и Асен Василев категорично обявявиха, че няма да подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ, но поискаха подкрепа за втория мандат от партията на Бойко Борисов.

„Когато търсиш подкрепа, защото ние сме в хипотезата вторият да търси подкрепа от първия, даваш аргументи. Включително като: „Колеги, това е предложението ни за състав на МС. Това е екип от професионалисти. Можем ли да получим вашата подкрепа?“ За да се извърви пътят докрай, трябва да има споразумение. То ще отнеме време и в един момент разговорът стига до персонален състав. Изобщо да коментираме възможността ние да се откажем от първия мандат, който е наша отговорност по Конституция, ние трябва да имаме сигурни гаранции и аргументи, че с втория мандат 100% ще има резултат и той ще бъде добър“, каза зам.-председателят на ГЕРБ.

„Дали сме готови с наш състав на правителство? Имаме кадри. И експерти, и опитни. Готови сме с повече от един състав на кабинет“, добави той.

Дончев коментира още, че излъчването на правителство е важно за приемането на ключовите законопроекти. По думите му обаче преди това има три стъпки – обща законодателна програма, управленска програма и съгласие за персоналния състав на кабинета.

Той добави, че 1/3 от пътя е извървян. Според него за управленска програма ще са нужни още няколко дни, през които отново ще се провеждат срещи между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Той е на мнение, че двете предизборни програми трябва да бъдат „ревизирани в подкрепа реализъм“.

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -